Het Gesprek Eva Eikhout

“Donkere dagen, het is fucking koud buiten, alles is dicht en als je ‘s avonds door de stad loopt is er niemand. In het begin dacht ik nog: dit andere leven is ook wel lekker, maar nu merk ik dat ik er toch wel klaar mee ben.” Op persoonlijk vlak vond Eva Eikhout (24) het afgelopen jaar maar niks. Het gaf haar wel de ruimte om haar talenten binnen de mediawereld de vrije loop te laten. Dat leverde haar een serie, een podcast én een plek binnen een nieuwe omroep op.

Tekst: Lizzy-Ann van Dijk, Chiel Bareman, Beeld: Geke Bosch

Op haar 21e nam Eva haar diploma CMD in ontvangst. Een duidelijk toekomstplan had ze niet, dus bij gebrek aan beter bleef ze hangen op de marketingafdeling waar ze reeds werkte. Dat gaf weinig voldoening, dus waagde ze de gok bij de BNNVARA Academy. “Ik weet nog goed dat ik op een maandagochtend op kantoor zat, het was tien uur, en ik besloot de mail die ik naar aanleiding van mijn aanmelding had ontvangen nog eens goed te lezen. Mijn vrienden hadden me een tijdje terug aangespoord om me aan te melden en daarna was het een beetje op de achtergrond verdwenen. Uit de mail bleek echter dat ik nog twee uur de tijd had om mijn aanmelding te voltooien. Er werd om twee video’s en een motivatiebrief gevraagd, toen werd de grond wel heet onder mijn voeten.” Dat ze toen haar motivatie heeft gevonden, is iets waar Eva later nooit spijt van heeft gekregen.

DE EERSTE LOODJES WEGEN HET ZWAARST

Voor haar toelating op de leerschool moest Eva wel een aantal randzaken regelen. Zij heeft het FFU-syndroom, wat inhoudt dat ze kortere armen en benen heeft. “Ik heb tijdens draaidagen een zorgverlener nodig. Ik kan ter plekke niet zelfstandig naar het toilet, heb hulp nodig met omkleden en andere praktische zaken. Daar heb ik extra budget voor nodig, want je moet die mensen kunnen betalen. Voordat ik dat geld eenmaal bij elkaar had, was ik al een halfjaar aan het werk. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het is soms echt vechten, bewijzen dat je het waard bent en dat je dat geld nodig hebt om jezelf van je basisbehoeften te voorzien. Dat is een eenzame strijd die niemand anders in mijn omgeving hoeft te voeren.”

Na haar avontuur aan de Academy kreeg Eva de kans om aan de slag te gaan bij De Wereld Draait Door voor YUNG DWDD, een rubriek waarin vijf jonge mediamakers actuele nieuwsitems maken. “Dat was pittig, het tempo en het niveau lagen veel hoger. Ik heb redactioneel veel bij moeten spijkeren. Werken voor Matthijs van Nieuwkerk is leuk, maar wel zwaar. Alleen de crème de la crème is goed genoeg voor hem. Ik begrijp dat wel, hij deed toentertijd drie interviews per avond en dat vijf keer per week, dan kun je geen fouten permitteren.” 

“De wereld past zich niet aan aan jou, jij moet je aanpassen aan de wereld”

EVEN GOOGLEN

Haar optredens bij De Wereld Draait Door hebben deuren geopend. Onlangs werd Eva gevraagd als co-host voor een podcast over sporters met een beperking, genaamd ONBEPERKT. “De voorwaarde om geïnterviewd te worden is dat je een beperking hebt. Eigenlijk hebben we dus geen voorwaarden, want iedereen heeft een beperking. Bij de één is die alleen meer zichtbaar dan bij de ander.” Haar host, Wilfred Genee, moest ze wel even googelen. “Ik was onwijs benieuwd naar hem, want ik kijk nooit voetbal en al helemaal geen Voetbal Inside.” Tijdens de eerste uitzending was de dynamiek tussen beiden gelijk goed. “Al snel had ik door dat hij graag de leiding nam, het was voor mij een uitdaging om dat van hem over te nemen. Het lukt mij af en toe om hem uit zijn comfortzone te halen. Daar wordt hij nog wel eens ongemakkelijk van. Hij is altijd goed voorbereid en op de hoogte, maar hij laat niks van zichzelf zien.”

LIEFDE ZOEKT LIST

“Ik probeer in alles wat ik doe een stukje van mezelf te laten zien, dat maakt een verhaal sterker.” Dit geldt ook voor Eva’s nieuwe serie Weet Wat Je Date. “Ik wilde al heel lang iets over de liefde maken. Ik vind de liefde gewoon heel interessant en leuk. Tegelijkertijd ook irritant, kut en stom. Het is gewoon alles in één.” 

Haar nieuwe programma bestaat uit zes afleveringen. Iedere uitzending spreekt Eva met liefdeskoppels waarbij het net even anders gaat. Verder wordt er iedere keer een ander thema binnen de liefde besproken met psycholoog Pablo Bakarbessy. “Weet Wat Je Date is een experiment. Er wordt altijd gezegd dat op ieder potje een deksel past, maar ik wilde erachter komen of dat echt zo is. Wat nou als één van de twee, of allebei, een beetje afwijkt, zoals in mijn geval. Ik heb mijn beperking, maar er zijn fucking veel dingen die de liefde ingewikkeld maken.” Tot slot start Eva zelf ook een zoektocht. Zij gaat op date met Janneau, Diego en Dave. “Daten met een camera op je gericht is niet makkelijk, maar het kan altijd erger”, vertelt Eva. Dat blijkt ook wel. 

IN LIEFDE EN OORLOG IS ALLES GEOORLOOFD

Met lede ogen kijkt Eva terug op haar meest rampzalige afspraakje ooit. “Een jongen die ik kende uit de brugklas, berichtte mij of ik een keertje af wilde spreken. Toendertijd hadden we leuk contact, dus ik dacht: niet geschoten is altijd mis.” De twee spraken af in het park, waarna de Nijmeegse direct spijt kreeg van haar keuze. “Hij had net gezwommen en ging voor mijn neus uitgebreid het zand tussen zijn tenen vandaan pulken.” Onderwijl begon haar gesprekspartner een uitgebreide monoloog over zijn dagelijks bestaan. “Het was de hel. Via mijn telefoon liet ik mijn vriendinnen weten dat ze me moesten redden. Direct werd ik gebeld door een vriendin die huilend vertelde ‘dat haar partner vreemd was gegaan’. Daardoor kon ik mooi de hele situatie kon ontvluchten.”

Steeds vaker wordt Eva herkend, ook tijdens haar alledaagse bezigheden. “Het is natuurlijk ontzettend leuk als mensen de moeite nemen om hun waardering uit te spreken voor hetgeen dat je hebt gemaakt. Het blijft alleen wel een beetje ongemakkelijk dat je op die momenten in contact bent met mensen waar je eigenlijk niets van weet. Dit terwijl zij jou eigenlijk best goed kennen. Super lief vind ik het, om zulke reacties te horen, maar het voelt stom dat je die waardering niet terug kunt geven. Dat je niet terug kan zeggen: ‘jij bent ook goed bezig’. Ik heb gewoon geen idee waar zij mee bezig zijn. Het is lastig om alleen te kunnen ontvangen, maar dat hoort erbij.”


Het einde van de serie heeft Eva als spannend ervaren. “Drie weken voordat het online kwam, dacht ik: ik ga het niet doen, dit gaat niet online komen. Ik ga hier een stokje voor steken en betaal alles terug. Dat was natuurlijk niet mogelijk. Ik vond het heel eng totdat ik bij Jinek te gast was om over Weet Wat Je Date te praten. De reacties waren leuk en ik kreeg het idee dat ik mensen heb geholpen met het maken van de serie. Daar doe ik het allemaal voor. Bij Jinek zat ik naast Akwasi. We hadden een heel leuke klik, dus hebben we gegevens uitgewisseld. Daarna heb ik meegedaan aan de campagne van Omroep ZWART en aan een livestream op Instagram. Omroep ZWART heeft nu genoeg leden en ik hoop heel erg dat we samen iets vets kunnen gaan doen.” 

EENZAAM ONBEGRIP

Wat Eva’s rol precies gaat zijn houdt ze nog even voor zich, maar haar visie wil ze graag delen. “Ik kan me denk ik goed inleven in discriminatie, omdat ik zelf ook vaak onbegrepen ben in mijn strijd, ook al is dat natuurlijk op een ander vlak. Er is veel onbegrip, maar het gaat om de kwaliteit van mijn leven. Dat mijn toekomst in de handen van anderen ligt, dat is soms gewoon echt té fucked up voor woorden. Toen ik oud genoeg was om mijn rijbewijs en aangepaste auto te halen, moest ik naar het UWV. Het gaat allemaal over cijfers, je moet bijna een tienjarenplan voorleggen waarin zij gaan afwegen wat goedkoper is, de taxi of een eigen auto. Zo raar dat je moet bewijzen dat je het waard bent. Dat had ik ook met draaidagen bij de Academy, omdat ik een paar uurtjes extra nodig had. Ik was gekozen uit duizenden mensen en dan gaan zij mij vertellen dat ik mijn werk niet kan doen, omdat zij mij niet acht uur per week extra willen geven. Dat onbegrip is echt lastig.”

Ondanks het onbegrip, probeert Eva er wel iets positiefs van te maken. “Als ik bijvoorbeeld op een feest sta en iemand zegt: ‘Wat vet dat jij hier ook bent’, dan zeg ik: ‘Ook vet dat jij er bent’, om te laten zien dat we gelijk zijn. Toen ik naar Solar ging, hadden mijn vrienden een bingokaart gemaakt met allemaal opmerkingen die ik te horen krijg als ik op een feest ben. Iedere keer als een vreemde naar me toe kwam en zoiets zei, dan riepen we met z’n allen: ‘BINGO’. Zo maak ik er voor mezelf iets grappigs van en hoop ik anderen wat te leren.”

VIZIER OP DE TOEKOMST

“Ik voel me nu heel erg thuis bij BNNVARA, het is echt een warm nest en een familie. Ik ben het er mee eens dat de representatie in de media veel beter kan, maar ik ben ook niet geboren om van mijn beperking een strijd te maken. Ik kan daar soms best iets over zeggen, maar verder wil ik gewoon mijn content maken. Ik wil daar dus niet bewust het boegbeeld van worden. Mensen met rood haar zijn ook niet geboren om dat gevecht aan te gaan, je hebt dan gewoon toevallig rood haar.” Eva weet goed wat ze wel en niet wil. “Ik wil niet zo’n presentator zijn die sensatie zoekt. Je wilt bepaalde kritische dingen meenemen in een interview, maar ook niet oordelen. Dat is soms wel lastig. Ik denk dat je wel een stukje van jezelf moet blootgeven als je zoiets maakt. Het is een beetje lame om iedereen het hemd van het lijf te vragen en zelf niet open kaart te spelen.”

Concrete plannen voor de toekomst heeft Eva nog niet klaarliggen, maar ideeën zijn er genoeg. “Ik zie mezelf in de toekomst ook nog wel lesgeven of in het buitenland iets doen of zo. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind. Ik ben nu dit aan het doen, maar ik weet niet of ik dit over tien jaar nog steeds wil doen. Ik heb geen idee. Als je echt je best doet voor de dingen die je doet, dan komt er wel iets op je pad.”

Tekst: Lizzy-Ann van Dijk & Chiel Bareman, Beeld: Geke Bosch