Gepassioneerd Liedjes Schrijven

Waargebeurde verhalen uit haar leven gebruiken voor liedjes. Dat doet Journalistiek student Julia Rive (20).“Het is een manier om te verwerken. De slechte, maar ook leuke momenten.” Onder de artiestennaam ‘JuuL’ laat ze samen met haar rechterhand Jesse van der Eng (18), ook wel ‘Kikkervis’ genoemd, haar creativiteit de vrije loop.

STROMPELEN 

“Zijn wij een duo?” JuuL kijkt Kikkervis vragend aan. “Wij zijn als een kapotte TL-buis”, antwoordt hij. “Wij hebben weinig contact, we zien elkaar ongeveer één keer in de twee maanden.” JuuL lacht instemmend: “Maar als we een sessie hebben, is het productief en met veel vuur.” JuuL en Kikkervis begrijpen elkaar. Ze hebben weinig woorden nodig om hun visie op elkaar over te brengen. “We vullen elkaar aan”, vertelt JuuL. “Voor mij is het nu nog een beetje strompelen totdat je ergens komt”, zegt Kikkervis. “Er zijn zoveel ideeën die wij nu willen uitwerken, en ook gáán uitwerken”, vertelt JuuL. “De liedjes die ik schrijf zijn gebaseerd op momenten die ik heb meegemaakt. Het is een verwerking van mijn leven. Of ik er op dat moment nou positief of negatief in sta.” Als voorbeeld noemt ze een zin die ze ooit op straat heeft gehoord: ‘Met Just Dance leer je dansen’. Hier komt het liedje Mag ik bij je komen Wiiën uit voort. “Ik haal inspiratie uit alles om mij heen.”

INTROKAMP

De schemerige kamer in Amsterdam-Zuid, gevuld met instrumenten en apparatuur, is het creatieve hol van JuuL en Kikkervis. Hier is de definitieve versie van hun eerste single JoeJoe gemaakt. Bij puur toeval, zoals JuuL het zelf noemt, is ze erachter gekomen dat liedjes schrijven een passie van haar is. “Het begon allemaal vorig jaar, tijdens het introkamp van journalistiek in Baarn”, begint JuuL. “Het woord dat we daar veel gebruikten was ‘joejoe’ en aan het eind van de introweek wilde ik daar iets mee doen. Ik had zo’n leuke tijd gehad en dat wilde ik vastleggen.” In één avond had JuuL binnen een kwartier de tekst geschreven. “Ik heb er geprobeerd een beat onder te zetten, wat totaal mislukte. Het klonk een beetje als een metronoom op speed.” Door een gezamenlijke vriendin van JuuL en Kikkervis kwamen de twee met elkaar in contact. JuuL schreef de tekst,  Kikkervis maakte de beat. Waar Juul’s passie voor rijmen vandaan komt? Als JuuL terugdenkt aan vroeger vertelt ze dat ze het toen al geweldig vond om sinterklaasgedichten te schrijven. “Mijn gedichten waren vaak leuker dan het cadeau zelf.” 

“Toen ik de zaal inliep, was alle moed en hype mijn schoenen ingezakt”

HET EERSTE OPTREDEN

Het eerste optreden van het duo kwam onverwachts en zelfs een beetje gehaast. Een vriendin van JuuL had geregeld dat de twee konden optreden in een club. “Op dat moment had ik net één minuut geschreven, toen maakte Kikkervis ‘joejoe’ af en konden we echt gaan performen”, vertelt JuuL. “Toen ik de zaal in liep was alle moed en hype mijn schoenen ingezakt. Ik schaamde me dood. Iedereen zat rustig een biertje te drinken en ik liep daar in mijn gabber-pakje.” JuuL begint te lachen. “Het was een rustige zaal totdat JoeJoe opkwam”, vervolgt ze. “Iedereen begon te dansen en los te gaan, dat voelde zo geweldig.” Na het optreden wist ze dat ze haar grote passie had gevonden. “We waren aan het genieten op dat podium”, vult Kikkervis haar aan. Ook voor hem was het zijn eerste optreden. “Daarna doofde het vlammetje heel even. Ook vanwege het coronavirus lag alles stil. Ik heb tijdens de lockdown veel op mijn kamer gezeten en middels het schrijven mijn gevoel verwerkt”, aldus JuuL.

TOEKOMSTVISIE

Over vijf jaar hopen JuuL en Kikkervis mensen blij te maken met hun muziek. “We willen vaker optreden en losse, grappige teksten blijven schrijven. Mensen hun zorgen laten vergeten met onze muziek”, zegt Kikkervis terwijl hij JuuL een vragende blik toewerpt. Ze knikt instemmend. “Wij gaan meer tijd vrijmaken om al onze dromen werkelijkheid te laten worden”, zegt JuuL. “Nu zijn we bezig met meerdere nieuwe singles en werken we toe naar een album.” De eerstvolgende single die uitkomt is Paracetamolletje. Dat gaat over de tijd waarin JuuL zich opsloot in haar kamer, niet alleen tijdens de intelligente lockdown. “De eenzaamheid heb ik ook gevoeld, het was een opstapeling van tegenslag na tegenslag.” Door liedjes te schrijven krijgt JuuL weer een beetje ‘glitter’ terug in haar leven, zoals ze dat zelf zegt. “Het was en is nog steeds een donkere periode, maar ik weet wat mijn doel is. Ik wil teksten schrijven. Of dat nou voor mezelf is of voor anderen.”

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Geke Bosch