De Kledingkast Van Junior Latuheru
Yoon Ambush, Virgil Abloh en Ray Fuego. Namen die niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar voor Junior Latuheru absolute stijliconen. De 25-jarige CMD’er heeft zijn kledij het liefst streetwise en laat zich dikwijls inspireren door de vormen van dameskleding. Hij geeft ons met alle liefde een kijkje in zijn garderobe.
ALLE WEGEN LEIDEN NAAR ROME
Junior is gekleed in een zwarte trui, een cropped model, en draagt een pantalon in dezelfde kleur. Deze reikt tot ver over zijn middel, de pijpen van de broek hangen losjes over zijn leren bordeelsluipers. “Ik heb eigenlijk altijd alles wel durven dragen. In het verleden dacht ik daar wel twee keer over na.” Daarmee doelt Junior op zijn jeugd in Gouda, waar zijn kledingkeuze vaak een stuk excentrieker was dan die van zijn leeftijdsgenoten. Dit werd allemaal anders toen hij vertrok naar Amsterdam, waar voor hem alle conventies omtrent kleding verdwenen. Hij begon met studeren aan het AMFI, de plek waar bekende modeontwerpers als Mart Visser de fijne kneepjes van het vak geleerd hebben. Aan het mode-instituut leerde de student een hoop, ontwierp hij kleding en maakte hij kennis met nieuwe mensen. Toch koos hij ervoor om na zijn eerste jaar de overstap naar CMD te maken. Ondanks deze koerswisseling zijn de toekomstplannen hetzelfde gebleven. “Ik wil een carrière in de mode-industrie, het liefst als ontwerper.”
BREKEN MET CONVENTIES
Achteroverleunend scant Junior zijn appartement. Tegen een smetteloos witte muur ligt een stapel stijlgidsen, voornamelijk toegespitst op streetwear. Niet veel verder leunt een designer toy (verzamelitem gecreëerd door artiesten of designers, red.) van ontwerper KAWS levenloos tegen de kast met daarop de televisie. De ruimte oogt clean, maar je proeft de zorgvuldigheid waarmee alle objecten bij elkaar gezocht zijn. Langzaam loopt de CDM-student naar de kast, om daaruit iets tevoorschijn te halen. Junior verschijnt achter zijn kastdeur vandaan en houdt een jasje vast, het blijkt om zijn favoriete item te gaan. Een grijs model dat eindigt bij de middel. “Ik ben naast de pasvorm ook heel enthousiast over de mouwen. Deze zijn niet afgewerkt met knopen, maar hebben lange uitsneden. Ik heb deze blazer gevonden tussen de kleding voor vrouwen. De mannencollectie is vaak heel rechtlijnig qua vormen. Ik draag graag kleding die uitdaagt en dat zie ik veel meer terug binnen het aanbod voor dames.”
DUURZAAM DOCH STIJLVOL
Vaak ben je meer geld kwijt wanneer je duurzame kledingstukken van hoge kwaliteit wilt, constateert Junior. “Toch vind ik duurzaamheid een belangrijk thema.” Om op verantwoorde wijze toch door te kunnen shoppen, gaat Junior regelmatig naar vintagewinkels. Rotterdam blijkt favoriet te zijn. Zo vond hij laatst een bikerjack van echt leer, zo’n loeizwaar model uit de sixties, voor slechts dertig euro. Zijn eigen koopdrang heeft hij in de kiem weten te smoren. “Als ik iets koop, wil ik het langer dragen. Tijdens de Black Friday sale waren er een heleboel items die ik tof vond, maar ik stel mezelf wel altijd de vraag of ik het na langere tijd nog steeds zo kan waarderen. Deze afweging heeft ervoor gezorgd dat ik niets heb gekocht.”
WERK VAN EIGEN HAND
Een belangrijke ontwikkeling in de schoolcarrière van Junior speelt zich af tijdens het vak Seminar. Alle deelnemers krijgen de ruimte om zichzelf te verdiepen in een onderwerp dat hen het meest aanspreekt. Voor Junior was die keuze snel gemaakt. Na een periode van hard zwoegen, presenteert hij zijn eigen modeshow. De modellen dragen kleding die hij zelf heeft ontworpen en vertellen het verhaal van de opkomst van unisex-kleding. “Van mijn medestudenten kreeg ik lovende recensies. Helaas beoordeelde mijn docent het project als onvoldoende. Dat was volgens hem voornamelijk door de ervaring die ik al heb in de industrie. Niet helemaal eerlijk als je het mij vraagt.”Toch laat de CMD’er zich niet uit het veld slaan. Zijn grote droom is werken voor A-COLD-WALL, een kledingmerk opgericht door mode-icoon Virgil Abloh. Ook is hij oprichter van OFF-White en artistiek directeur bij Louis Vuitton. Junior besluit ons bezoek met de woorden: “Ik vind het gewoon tof om mijn mindset over kleding te delen.” De weg naar succesvol modeontwerper is nog lang, maar het tomeloze enthousiasme en de inzet van de student neigen naar een pot goud aan het eind van de regenboog.
Tekst: Chiel Bareman, Beeld: Geke Bosch