Music Memories

Tegen een muur bekleed met posters van Tarantino staan zorgvuldig een aantal instrumenten opgesteld. Robert van Delft (25) houdt ontzettend van muziek en draagt zonder moeite hele stukken voor uit zijn favoriete nummers. Naast zijn studie klust Robert bij als ICT’er voor de rechtsstaat. Vakanties heeft de vierdejaars CMD-student naar eigen zeggen niet nodig, een meerdaags festival is meer dan voldoende. “Muziek kan goed of slecht zijn, dat verwarren mensen vaak met leuk of niet leuk.” Wij gingen bij Robert langs om een antwoord te krijgen op zijn zoektocht naar perfectie.

Tekst: Chiel Bareman, beeld: Geke Bosch

Paolo Nutini – Iron sky

“Op het gebied van muziek begeef ik me ergens tussen nerd en liefhebber. Soms kan ik ook een beetje een snob zijn, dan kan ik heel lang doorgaan over een specifieke plaat. Niet iedereen zit daar op te wachten, daar moet ik wel op letten.” Robert vindt het belangrijk dat een artiest zijn gevoel om kan zetten in een nummer. Iron sky is daar volgens hem een goed voorbeeld van. “Het nummer zet me aan het denken over vrijheid. Ik was met vrienden op Pinkpop, daar trad Paolo Nutini op. We kenden maar twee liedjes van hem, maar besloten toch te gaan kijken. Toen de band begon te spelen, gebeurde er iets geks. Het was de eerste keer dat ik de wereld om me heen vergat en volledig op kon gaan in het moment. Het verleden en de toekomst bestonden even niet. Bij de woorden ‘rain down on me’ begon het te regenen, dat maakte het geheel compleet. Normaal gesproken ga je dan schuilen, maar bij dit nummer versterkte het de situatie. Dat gevoel vergeet ik nooit meer.”  

The Beatles – Here Comes The Sun

De liefde voor muziek is er met de paplepel ingegoten. Als kind werd hij regelmatig blootgesteld aan de zoete klanken van Queen, Bon Jovi en niet te vergeten The Beatles. Vooral die laatste heeft een sterke indruk achtergelaten. Zo leerde Robert zijn eerste Engelse woordjes.  Terwijl hij plaatsneemt aan zijn bureau verschijnt er een lach op zijn gezicht. “Dit is het eerste nummer dat ik mij kan herinneren.” Uit de speakers op zijn bureau klinken de stemmen van John Lennon en Paul McCartney. “Het nummer doet me denken aan de onbezonnenheid van een kind. Het wil vrolijk zijn en genieten van de zon, dat vat dit nummer perfect samen. Het valt niet te ontkennen dat The Beatles de meeste invloed hebben gehad op muziek zoals wij die nu kennen. De band kwam met de vier akkoorden schema’s en hebben popmuziek eigenlijk ontdekt.”

Daft Punk – Touch

“Momenteel heb ik een gebroken hart”, vertelt Robert terwijl hij de muziek pauzeert. Daarmee doelt hij op de break-up van Daft Punk. “Ik heb veel optredens meegemaakt, maar deze zal ik tot mijn spijt nooit in het echt zien.” Gelukkig hebben we de muziek nog en na enkele seconden vult het nummer Touch de ruimte. Enthousiast vertelt Robert over wat het nummer bij hem losmaakt. “Ik vergelijk dit nummer altijd met Bohemian Rhapsody, daar zijn drie nummers in samengevoegd. Dat kwam omdat Freddie Mercury niet wist wat hij met de losse nummers aan moest. Ik heb het idee dat hetzelfde met dit nummer is gebeurd. Het zijn een aantal losse delen die samen een geheel vormen. Het eerste deel zit vol rare geluiden, daarna vertelt een oude man een verhaal en het eindigt heel funky.  Door het slim inzetten van geluiden, wordt je meegenomen op een zoektocht. Er wordt goed ingespeeld op de vraag: ‘Wat maakt een mens tot mens en wat maakt een robot tot robot.’

Damien Rice – It Takes A Lot To Know A Man

“Het volgende nummer zet je niet voor je plezier aan, Damien Rice maakt muziek voor de ziel. Het helpt mij om mijn gedachtes op een rijtje te zetten.” It Takes A Lot To Know A Man is daar voor hem een getuigenis van. “Soms wil je een bepaald gevoel opwekken. Het is een melancholisch, somber nummer. Dat moet je ook gewoon voelen. Je kunt niet altijd blij zijn, soms moet er gehuild worden. Als muziek iets is, dan is het emotie. Dit liedje gaat erover dat het af en toe veel moeite kost om iets of iemand te begrijpen. Ik vind dat we in een maatschappij leven waar mensen vrijheid van meningsuiting vaak verwarren met altijd iets te zeggen moeten hebben. Het nummer laat mij voelen dat je vaker stil moet staan bij zaken die je niet kunt bevatten en het vanuit een ander perspectief moet bekijken. Een fijne reminder. Als er iets is dat deze wereld nodig heeft, dan is het meer begrip hebben voor elkaar. Je hebt twee soorten festivals, de één bezoek je voor de geweldige line-up en de ander vanwege de goede sfeer. Damien Rice hoort zeker thuis in de eerste categorie” 

Dat het zo lang geleden is dat hij heeft staan dringen voor een plekje vooraan de mainstage vindt Robert maar niets. “Ik zie muziek als een kluis waarin je herinneringen opslaat. Wanneer je een bekend nummer hoort, herleef je een bepaalde situatie. Op die manier kun je gerust even vijf jaar terug in de tijd. Dat kan nu al een jaar lang niet en dat is jammer! Het demotiveert mij om naar nieuwe dingen op zoek te gaan. De zon begint langzaam weer te schijnen en dat doet veel goeds met me.”