De kledingkast van Samuel Ruiter

Op een zonnige zaterdag nemen we plaats in de slaapkamer van Samuel (24). De kamer is één van de velen in het drukke studentenhuis waar Sam nu bijna twee jaar woont en heeft een vintage sfeertje. Sam is derdejaars student Journalistiek en heeft onwijs veel te vertellen over zijn zorgvuldig uitgezochte vintage finds.

Tekst: Lizzy-Ann van Dijk, Beeld: Geke Bosch

VINTAGE

We vallen eigenlijk gelijk met de deur in huis als we beginnen te praten, omdat het interieur van Sam heel specifiek uitgezocht lijkt te zijn. Analoge camera’s, grote prints met wereldkaarten en andere decoraties sieren de muren en planken van Sam’s studentenkamer. Ook zijn kleding past precies in de sfeer van zijn kamer. “Ik koop wel vaak vintage kleding. Er hangen ook echt wel nieuwe dingen bij hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik koop liever niets bij bijvoorbeeld de Zara of de H&M, puur omdat ik meer fan ben van iets meer geld betalen voor iets wat ik echt leuk vind en ook langer mee gaat. In die zin ben ik misschien wel iets bewuster bezig met merken, niet om de naam maar meer om de kwaliteit van een kledingstuk.” Om zijn woorden te ondersteunen haalt Sam een polo van zijn kledingrek. “Deze is bijvoorbeeld van Obey, maar je ziet er niet aan dat het van dat merk is. Door het merk weet ik dat het goede kwaliteit is en niet na een half jaar uit elkaar valt.”

“Ik ben enorm zinnig als het gaat om kleding kopen.”

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Sam’s kleding is netjes uitgestald op één kledingrek. “Heel veel random dingen, er hangen ook wat dingen die ik eigenlijk niet meer draag en al op Vinted heb gegooid.” Alle kleding op één kledingrek is iets wat je niet vaak ziet, een echte capsule wardrobe. “Het is niet dat ik bewust zo ‘weinig’ kleding heb hoor, ik ben gewoon enorm zinnig als het gaat om kleding kopen. Het kledingstuk moet echt goed zitten en ik moet er echt heel enthousiast van worden, wil ik het kopen. Ik heb dus ook best wel vaak dat ik uren in de stad rondloop, winkels in- en uitloop, zonder ook maar iets te kopen.” Wanneer Sam dan wel iets koopt, is het vaak geen hele outfit. “Ik koop een kledingstuk en ga dan gelijk denken waar ik het allemaal mee kan combineren. Ik laat me ook heel erg inspireren door mensen die ik interessant vind, muziek en films. Vooral de Tarantino achtige films of bijvoorbeeld Måneskin, die band.” Het is niet zo dat Sam zijn ‘inspiratieoutfits’ kopieert van de drager. “Ik kijk dan gewoon naar mijn eigen kleding, om te zien of ik iets heb wat op die stijl is geïnspireerd. Het moet wel draagbaar zijn.”

COMBINEREN KUN JE LEREN

“Voor mij heeft kleding echt een speciale betekenis. Het is voor mij echt een perfecte manier om mezelf uit te drukken, maar dat hebben meer mensen natuurlijk wel. Als kind was ik er al groot fan van om in de verkleedkist te duiken en me te verkleden. Ik denk dat de echte interesse in kleding begon rond mijn dertiende.” Die interesse heeft zich over de jaren heen alleen maar meer ontwikkeld. “Ik kleed me elke dag heel erg naar hoe ik me voel en naar wat voor muziek ik luister. Wanneer ik bijvoorbeeld naar hiphop muziek luister, trek ik mijn sneakers aan. Maar als ik toch meer zin heb in blues rock, dan trek ik weer een heel ander soort schoen aan.” Al die verschillende stijlen door elkaar komen Sam dan ook goed uit. “Ik vind het heel leuk om een kledingstuk op honderd verschillende manieren te dragen en te combineren. Vooral met blouses is dat heel goed te doen. In je broek, uit je broek, open of dicht: het kan allemaal. Ook met pakken werkt het goed, je kunt een heel pak dragen maar natuurlijk ook alleen het jasje en de broek combineren met andere kledingstukken die je al hebt.”