Music Memories: Mirjam Michielsen

Voor de derdejaars journalistiek-student Mirjam Michielsen (21) is verhalen maken het leukste wat er is. Met een AV-specialist diploma op zak is filmen voor Mirjam een piece of cake. Schrijven heeft ze door de journalistiek-opleiding inmiddels ook ontdekt. Ze is een echte duizendpoot. Wat haar muzieksmaak betreft is het precies hetzelfde verhaal. “Ik vind alles leuk. Of het nou een keihard rocknummer is of een rustig Nederlands nummer is, het maakt niet uit.”

Tekst: Iris van Ree, Beeld: Emanuelle Deckers 

In de verte zie ik een oude zwarte Renault Twingo mijn kant op scheuren. Ik hoor een nummer van ABBA keihard uit de speakers van de auto galmen. Mirjam zet de auto stil en ik stap de auto in waar een soort mini disco feest plaatsvindt. Mirjam had me van tevoren al gewaarschuwd dat ze mega ABBA fan is. “Luister je ook voornamelijk naar jaren 70 discomuziek?”, vraag ik aan Mirjam. “Nee hoor”, zegt ze: “Ik vind echt alle muziek leuk.”

Rock, Nederlandse rap- en pop muziek, jaren 70 disco én dance muziek. Het is niet gek dat Mirjam zo’n brede muzieksmaak heeft. “Mijn vader werkte vroeger bij een muziekmaatschappij, dus we hebben echt twee kasten vol met cd’s. Ik kan me ook niet anders herinneren dat er altijd muziek bij ons aanstaat/aanstond”, zegt Mirjam.

SUMMER NIGHT CITY – ABBA 

“In die twee kasten vol cd’s die thuis bij mij staan, lag ook een CD van ABBA. De cover van die cd heeft een glitterrandje en dat vond ik vroeger helemaal geweldig. Toen ik mijn rijbewijs een paar jaar geleden haalde, hadden wij thuis twee auto’s. Ik ging dan vaak op pad met de kleine auto, de Renault Twingo. Die auto is al best oud en er zit dus ook geen radio in. Ik heb in die auto standaard wat cd’s liggen, maar die ABBA cd ben ik helemaal aan het grijs draaien.”

De cd van ABBA was inmiddels ruim een half uur aan het draaien in de auto. “Zullen we even iets anders op zetten?”, zei ik toen ik voor de tweede keer Voules-Vouz hoorde. “Ik heb denk ik nog wel een cd van Dire Straits hier liggen”, zegt Mirjam. 

BROTHERS IN AMRS – DIRE STRAITS 

“Mijn vader liet mij dit nummer altijd horen toen ik klein was. Dan vertelde hij over hoe hij als 17-jarige op zijn kamer zat en dit nummer constant draaide. Toen ik zo jong was, begreep ik helemaal niet wat ze zongen. Maar als ik dit nummer nu hoor, denk ik echt: ‘Wauw, dit is zo’n mooi nummer.’ Dus altijd als ik dit nummer hoor moet ik aan mijn vader denken en aan vroeger.”

ALLES KOMT GOED – JAAP REESEMA 

“Ik heb onlangs mijn eerste tatoeage laten zetten. Er staan ‘tout ira bien’, dat betekent ‘alles komt goed’. ‘Alles komt goed’ is eigenlijk een soort levensmotto van mij. Ik kan nogal in de stress schieten en dat is niet per se met school, maar met heel veel dingen. Ik moet dan altijd even tegen mezelf zeggen: ‘Joh, alles komt wel goed. Maak je niet druk.’ Laatst zat ik naar de radio te luisteren toen het nummer ‘alles komt goed’ van Jaap Reesema, voorbij kwam. De tekst van dat nummer raakte mij zo en het sloeg natuurlijk ook heel erg op mijn tatoeage. Ik heb nog niet eerder gehad dat Nederlandse muziek mij zo kan raken.”

DE MANIER – KRAANTJE PAPPIE 

Na de MBO-opleiding AV-specialist was Mirjam nog lang niet uitgeleerd. Drie lockdowns verder en Mirjam zit inmiddels al aan het einde van het derde jaar van de journalistiek-opleiding. “Toen ik in het eerste jaar artikelen moest schrijven, dacht ik: ‘Oh nee.’ Ik wilde juist audiovisuele verhalen maken. Maar nu kan je me voor schrijven ook wakker maken. Verhalen vertellen in de combinatie van tekst en beeld vind ik het leukste”, zegt Mirjam. 

“‘Dit nummer van Kraantje Pappie kwam uit in het jaar dat ik mijn eindexamens had. Dat was in 2016, echt way back. In dat voorjaar van 2016 was ik veel aan het leren voor mijn eindexamens en dit nummer draaide ik dan non-stop. Dit nummer doet me denken aan het einde en begin van een nieuwe periode. Ik was toen 16, dus dat was ook de periode dat ik voor het eerst uitging, eerste keer drinken en dat ik dat allemaal een beetje ging ontdekken.”

VIRUS (HOW ABOUT NOW) – MARTIN GARRIX 

Als ik aan Mirjam vraag wie haar favoriete artiest is, moet ze heel lang twijfelen. “Ik heb niet echt één favoriete artiest of nummer. Ik heb geleerd om heel veel verschillende genres en dus artiesten te waarderen. Als het om dancemuziek gaat is Martin Garrix wel mijn favoriete dj. Het nummer ‘Virus (How About Now) van Martin Garrix, is het nummer dat ik bij zo’n ADE show altijd keihard meeschreeuw.”