STELLING: Politiek hoort geen rol te spelen in sport

Voor sommigen ligt er een dikke lijn tussen de twee, voor anderen is deze lijn net een stuk schrieler. Toch valt er niet te ontkennen dat de twee werelden de laatste tijd vaker bij elkaar komen te liggen. Het afgelopen jaar heeft de Rijksoverheid aangekondigd dat er geen Nederlandse regeringsdelegatie aanwezig zal zijn bij de Winterspelen in China. Deze beslissing is deels genomen wegens de zorgen over mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang. In andere delen van de wereld worden vaker politieke keuzes gemaakt die invloed hebben op sportevenementen. Denk aan de NFL-spelers die knielen tijdens het Amerikaanse volkslied als protest tegen raciale ongelijkheid en politiegeweld. Of de FIFA die haar spelers tijdens het WK sancties oplegde voor het dragen van de OneLove-band in solidariteit met de LHBTIQA+ gemeenschap. 

Tekst: Nadesty Landvreugd, Beeld: Sanne Bakker

 

Hoe staan de CMD’ers en SVJ’ers in dit controversieel onderwerp? De redactie heeft het hen gevraagd. 

Stelling: “Politiek hoort geen rol te spelen in sport”

Nick Rokers (SVJ)

Ik ben het hiermee oneens. Ik denk dat politiek en sport altijd hand in hand zullen gaan. We kunnen er veel van vinden, maar sport is een manier om aandacht te trekken en een boodschap over te brengen. Of die nou klopt of niet. Ik kan me wel voorstellen dat clubs hier een stokje voor steken, om de neutraliteit te behouden. 

Mike Eggen (SVJ)

Ik ben het ermee eens. Sport en politiek moeten gescheiden blijven. Dit bedoel ik in de zin dat de sporters niet op moeten draaien voor alle politieke onrust in de samenleving. Om politieke problemen aan de kaak te stellen, zoals bij het WK in Qatar en het nieuws dat het WK in Saoedi-Arabië zal plaatsvinden, moeten juist de politiek en de sportbonden opstaan en hun mening durven uiten.

Thijs Scheepmaker (CMD)

Eens. Het mooie van sport is juist dat het helemaal draait om het kunnen van de sporter. Realistisch gezien denk ik dat het niet mogelijk is om sport zonder politiek te organiseren. Dit vind ik jammer, maar tegelijkertijd denk ik dat er een middenweg is, aangezien het net zo leuk is om te kijken naar een WK dat de plaatselijke culturen laat zien en die de lokale invloeden juist omarmt.