Koken Met Job Wierikx & Thijs Afink

Eerlijk geeft Job Wierikx (22) toe dat hij weleens per ongeluk vegetarisch kookt, maar over het algemeen maak je hem het meest blij met een dik stuk vlees. Om de horizon van deze journalistiekstudent te verbreden, duikt hij samen met chef-kok Thijs Afink (37) de keuken van zijn studentenhuis in om voor de verandering eens een veganistische maaltijd te bereiden. Deze editie staat er Spaghetti Veganese op het menu!

BEZIG MET EEN BETERE PLANEET

Onder begeleiding van Lay All Your Love On Me van ABBA loopt Thijs de, voor studentenbegrippen, grote woonkamer van Job binnen. Direct vertelt Job: “Een goede maaltijd heeft een soundtrack nodig en volgens mij heb ik die zojuist gevonden.”

Alle boodschappen die Thijs heeft meegenomen zijn biologisch, dat vond hij een vereiste. “Veel studenten zijn tegenwoordig bezig met een betere planeet. In mijn optiek blijft dat te vaak alleen bij woorden. Biologisch inkopen doen is een makkelijke stap om de daad bij het woord te voegen. Weet wat je eet.”

ALTIJD EEN STUKJE VLEES

Terwijl Job onder het toeziend oog van Thijs een ui snippert, vervolgen de twee hun gesprek. Hij vertelt dat hij het liefst een slavink, aardappels en broccoli met kaassaus eet, mits bereid door zijn moeder. Dat er altijd een stukje vlees bij de maaltijd moet, is volgens hem te wijten aan zijn bourgondische achtergrond. De chef-kok van dienst schrikt daar duidelijk van, waardoor er bijna een pan kokend water naar de grond gaat. “Onzin, dat is gewoon verslaving!”, roept Thijs verontwaardigd. Volgens hem zijn we door de jaren heen veel te verwend geraakt. “Wij kopen massaal vlees in veel te grote hoeveelheden, voor een veel te lage prijs. Ik ben zelf geen veganist, maar probeer niet iedere dag vlees te eten. Het is voor mij belangrijk om te zien hoe een dier geleefd heeft en een slagerij biedt daar al een veel duidelijker beeld van.”

EET SMAKELIJK!

De spaghetti begint vorm te krijgen en met een voldaan gevoel kan Job de rijkgevulde borden op tafel zetten. Hij geeft Thijs een glas wijn en schenkt er voor zichzelf ook eentje in. Weliswaar in een plastic beker van Sziget Festival, een souvenir van de afgelopen zomer. De druk is ondertussen wel van de ketel. Thijs vertelt over zijn smerigste ontbijt ooit, een broodje shoarma dat was blijven liggen na een avond stappen en Job reageert daarop met een betoog over Jackass en waarom dat de hoogste vorm van humor is. Dat Job een Bourgondiër is, daar was hij zich al wel bewust van, maar nu ook eentje die veganistisch kan koken.

INGREDIËNTEN

 • pak volkoren spaghetti
 • 200 gr kastanje champignons
 • 75 gr walnoten
 • 1 pak frito gezeefde tomaten
 • 1 blik tomatenblokjes
 • oregano
 • ui
 • knoflook
 • zakje geraspte kaas (vegan)
 • verse peterselie
 • rode paprika
 • 10 ml olijfolie

Biografie Thijs Afink

Na zijn studie Nederlands in Amsterdam bleek voor Thijs dat zijn passie vooral bij het koken lag. Hij richtte Thijsthee op, een thee van verschillende vergeten groentes en fruit. Later was hij te vinden in de keuken bij Karel V, was (mede-)eigenaar van Het Koffiepand in Middelburg en The Vegan Gorilla in Utrecht. Tegenwoordig is hij Food Consultant bij Nutricia.

Tekst: Chiel Bareman, Beeld: Geke Bosch