Column seksueel grensoverschrijdend gedrag

‘T Pakhuis op Janskerkhof: iedereen uit Utrecht kent het wel. Mijn huisgenoot noemt het feestcafé gekscherend ook wel “de grijp schuur”. Op dat moment is het een grap, maar er zit een vervelende waarheid achter. De grijp schuur staat voor aangeraakt worden zonder consent. 

De laatste jaren is consent steeds meer in opspraak gekomen en ik ben daar heel blij mee. Onze generatie is zichzelf op een andere manier aan het ontdekken dan degene voor ons. Door het internet is onze wereld een stuk kleiner en kunnen we over de hele wereld mensen vinden die onze gelijken zijn. Seksualiteit wordt steeds minder een taboe en mensen spreken zich sneller uit over seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag en dat is goed voor onze wereld vind ik.

Eerder dit jaar liet het CBS weten dat de helft van de jongeren te maken hebben gehad met straatintimidatie en EenVandaag publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat 19 procent mannen en 62 procent vrouwen wel eens te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Veel te hoge cijfers als je het mij vraagt. Daarom hebben wij als redactie ervoor gekozen om het licht te schijnen op survivors en mooie mensen die de wereld een stukje beter willen maken om te laten zien dat je niet alleen bent. 

We willen met deze editie bewustzijn oproepen dat het niet ‘gewoon normaal’ is om zomaar aangeraakt te worden in de club, op de werkvloer of in een vriendengroep. 

Tim Hofman ging ons voor met zijn BOOS documentaire, wij willen laten zien dat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag helaas geen ver van je bed show is. Het is dichterbij dan je denkt. Zeker nu de clubs weer opengaan, we veel meer mensen weer gaan zien en onze grenzen misschien niet meer zo scherp hebben is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam en geest te luisteren.

Door bewustzijn op te wekken en vrienden te onderwijzen hoop ik dat we ‘T Pakhuis weer gewoon ‘T Pakhuis kunnen noemen in plaats van de grijp schuur, want heel eerlijk, dat klinkt wel een beetje grimmig.

Wees voorzichtig.