Deze week in de Bonus: Yelle Tieleman

Afgelopen donderdag hebben Marilène Vis en Dewy Huitema oud journalistiek student Yelle Tieleman geïnterviewd in het Bonusprogramma. De journalist begon zelf ook als eindredacteur van Paduaan magazine en is momenteel werkzaam als misdaadverslaggever bij het AD. Hij staat vooral bekend om zijn verslaggeving omtrent Anne Faber en de tramaanslag in Utrecht, waar hij ook een tegel voor heeft gewonnen.

Het interview verliep soepel. Desondanks kon de verhouding van de vragenstelling iets beter. Marilène was veelal aan het woord, maar stelde zeer kritische vragen. Ook viel het op dat de research grondig was gedaan, waar Yelle hen terecht op complimenteerde.

Binnen de misdaadjournalistiek kan het lastig zijn om aan potentiële bronnen te komen. Het is volgens Yelle daarom belangrijk om continu je netwerk uit te breiden. “Ik zorgde dat ik drie koffie dates maakte met bronnen. Je kan jezelf overal uitnodigen en dat heb ik in die periode ook gedaan. Zo bouw je ook aan je specialisatie.”

“Ik ben cynisch geworden van alle misdaadverhalen”

Op de vraag vanuit het publiek hoe hij omgaat met de heftige misdaadverhalen, zoals die van Anne Faber, geeft hij aan er met een zogeheten zakelijke bril naar te kijken. “Ik ben cynisch geworden van alle misdaadverhalen. Als het nieuws heel heftig is, zet ik mijn werkknop aan.” Een situatie waarbij dit moeilijker ging, was de moord op Peter R. de Vries. “We waren geen vrienden, maar wel collega’s. Dat hij op zo’n gewelddadige zinloze manier om het leven is gebracht, komt hard aan. Maar tijd heelt alle wonden en je leert daar ook weer mee omgaan.”

Er hing een rustigere sfeer dan de voorgaande week. De zaal was aardig gevuld en er werd aandachtig geluisterd. Bij elke mogelijkheid werden er meerdere vragen gesteld van goede kwaliteit. Eerder was dit niet zo, grapte Yelle. Dit geeft hem zeker vertrouwen in de nieuwe generatie journalisten. “Blijf nieuwsgierig en zorg dat je plezier hebt, dan komt het vast goed.”

Al met al was het wederom een mooie uitzending. Een inhoudelijke gast aangevuld door scherpe vragen vanuit de presentatoren én het publiek. Een uitzending die maar liefst vier volle Bonus Biertjes verdient.