Deze week in de Bonus: Jessica Villerius

De opgewekte documentairemaker Jessica Villerius was donderdag 15 december te gast bij het Bonusprogramma. Ter voorbereiding keek het publiek eerst Het laatste woord, lekker onderuitgezakt en met een koekje. Het kostte minstens een half uur en drie SvJ-technici om de documentaire vlekkeloos op het scherm te krijgen, maar totally worth it: na het kijken van de documentaire, wist iedereen wie Jessica is. 

De gast… staat bij het grote publiek bekend om de maker van De Kinderen Van Ruinerwold. In 2021 won deze documentaire de Gouden Televizier-ring. Jessica legt zich vooral toe op de thema’s misdaad, psychologie en andere maatschappelijk relevante onderwerpen. 

Het gesprek… had nog uren kunnen doorgaan. Al snel schoten een hoop begrippen rondom media-ethiek uit de speakers. ‘Open vizier’, ‘hoor-wederhoor’, ‘verantwoording’, ‘objectiviteit’ en ‘de leidraad’ komen allemaal kijken bij het maken van docu’s. Het bespreken van ethische dilemma’s ligt Jessica nauw aan het hart. Haar gouden tip is dan ook: “Je woord moet goud waard zijn.”

“Hier kan ik écht wat nieuws vertellen, heerlijk”

Het publiek… matchte Jessica’s energie goed en was lekker scherp. De een na laatste vraag, een gewetensvraag, bracht Jessica aan het wankelen en won precies om die reden de giftcard. “Weet je, in dit programma worden echt betere en kritischere vragen gesteld dan in de meeste talkshows”, zegt Jessica richting het einde van de aflevering. “Hier kan ik écht wat nieuws vertellen, heerlijk.”

De sfeer… was een beetje chaotisch, maar op een gezellige manier. Al helemaal toen op de begane grond een heus koor plots kerstliedjes begon te zingen en Jessica middenin een antwoord zei: “Wow, er staat nu een hele oude foto op het scherm.”

Al met al… was het een lekker dynamische Bonus-aflevering. De vragen van de presentatoren waren prikkelender dan de voorgaande aflevering en het was simpelweg erg gezellig. Daarom verdient deze aflevering vier Bonus Biertjes.