De kledingkast van… Aus Jonikaitė

Veel van ons leefde tijdens de corona lockdowns in sport leggings en hoodies maar sommige ontdekten een volledig nieuwe stijl. Journalistiek student Aus Jonikaitė (20) 

is daar één van, zij heeft haar stijl omgegooid van clout chaser naar hippie.

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Emanuelle Deckers 

HOE ZOU JIJ OP DIT MOMENT JOUW KLEDINGSTIJL OMSCHRIJVEN?

“Ik zou mijn kledingstijl omschrijven als hippie-ish, het is van alles en nog wat. Er zitten invloeden van de sixties en seventies in, net zoals popart, felle kleuren. Als het maar een beetje gek is.”

HEEL UITGESPROKEN DUS, HOE WAS JOUW STIJL HIERVOOR DAN?

“Ja ook wel uitgesproken maar over een hele andere boeg gegooid. Op de middelbare school was ik heel ‘basic’, een trui en skinny jeans vond ik al prima. Na de HAVO in de zomer ben ik mijn stijl gaan ontwikkelen van basic naar clout chaser. Wat daaronder valt? Neon kleuren, checkerboard print, vlammetjes overal op. Dat hield aan tot aan corona.”

WAT GEBEURDE ER TIJDENS CORONA?

“Ik wilde mezelf een beetje opnieuw uitvinden. Ik was voor corona een beetje onzeker, een beetje weggestopt. Ik wilde eigenlijk geen fuck meer geven om wat iemand dacht over mij dus zoals iedereen zat heel veel thuis en begon toen veel op Pinterest te kijken wat ik wel en niet leuk vond qua kleding. Toen kwam ik de Bohemian vibe tegen die mij heel erg aansprak. Op dat moment was ik ook met een jongen aan het daten die al een Bohemian kledingstijl had en zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold. Ik wilde wat anders, echt mezelf vinden. Als je heel veel alleen thuis zit zonder vrienden en invloeden van buitenaf ga je vanzelf nadenken of je bepaalde dingen wel écht leuk vind. En dat deed ik onder andere met mijn kledingstijl.”

HOE MAAKTE JE DE EERSTE STAP NAAR JE KLEDINGSTIJL SWITCH?

“Ik bleef maar kijken naar die Bohemian, sixties, seventies stijl tot ik in een soort bubbel belandde en dacht ‘ja dit is wat ik wil’. Dan koop je uiteindelijk iets wat je normaal niet zou dragen, en wanneer je het aan hebt denk je ‘het is hartstikke leuk’, vanaf daar is het steeds nieuwe dingen blijven verzamelen in die nieuwe stijl die je hebt gekozen. Waar jij je fijn in voelt. Zo verander je zelf beetje bij beetje.”

IS DIE FUCK IEDEREEN MENTALITEIT DOORGEKOMEN?

“Ja mijn doel is wel bereikt. Ik doe aan wat ik wil en het boeit mij niet wat andere denken. Ergens vind ik het ook wel leuk als mensen naar mij om kijken en denken ‘wat heeft die nou aan’, dan denk ik ‘ja, ik durf het wel, doe mij maar na’, dat vind ik leuk.” 

HOE VOEL JE WANNEER JOUW STIJL BIJ JE PAST?

“Mijn clout chase stijl paste niet bij mij en dat voelde ik. Het voelde alsof ik iemand anders probeerde te zijn. Bij mijn stijl nu voelde ik mij in het begin heel comfortabel. Je moet klein beginnen. Ik had iets aan wat ik normaal niet aan zou hebben en toen dacht ik ‘nou dit valt mee, dit zit lekker, dit smaakt naar meer’, ik voelde mezelf er fijner in. Je voelt een soort rust in jezelf, dat je oké bent met jezelf.”

 

“Ik durf het wel, doe mij maar na”

 

WAAR HAAL JIJ INSPIRATIE UIT?

“Muziek en internet. Pinterest nu niet meer zo, maar bijvoorbeeld bepaalde creators op TikTok die een soortgelijke stijl hebben. Qua muziek bijvoorbeeld Greta van Fleet, de hele fandom eromheen heeft ongeveer dezelfde stijl als ik. Dan kijk ik naar welke winkels zij gaan voor hun kleding en ga ik daar ook eens kijken. Favoriete winkels van mij zijn de All Vintage in Eindhoven of de webshop Scorpio Rising.”

WAT ZIJN JOUW FAVORIETE KLEDINGSTUKKEN?

“Ik heb een hele tas meegenomen dus ik moet even graaien. Ik kon niet kiezen, haha. Ik spaar zonnebrillen, ik denk dat ik er wel 150 of meer heb. Ik heb bij elke outfit een zonnebril. Ik draag vooral hele warme kleuren. 

Voor nog geen €3 heb ik dit doorzichtige blousje weten te bemachtigen. Al ziet het er niet doorzichtig uit als ik het aan heb. Het is heerlijk los voor de zomer en ik kan het met alles stijlen, want twee verschillende patronen op elkaar vind ik vet.

Ik koop alleen maar tweedehands, geen fast fashion. Net zoals dit shirt, ik noem het ook wel mijn eekhoorn shirt. Als ik het aan doe ben ik net een parachute. 

Alles wat ik draag is los en flowy en daar kijk ik dan ook naar als ik naar nieuwe kleding koop.”