Koken Met Sam & Thijs

Een keuken met slechts twee pitten en een combimagnetron is geen luxe, maar daar weet chef en diëtist Thijs Afink wel raad mee. Vandaag helpt hij Sam de Vries (24, CMD) in de keuken. De goedlachse vijfdejaars sport de laatste maanden intensief, maar wil maar niet aankomen. Daarom op het menu: een Buddha bowl, een rijke bron van eiwitten en een goede basis voor een gespierde torso. 

Een stevige bouw heeft Sam nooit gehad en dat heeft hem in het verleden dikwijls onzeker laten voelen. Waar zijn vrienden regelmatig een bezoek brachten aan de sportschool, bleef hij vaak achter. ‘’Het was lastig om die eerste stap te zetten, dat was voornamelijk omdat er zoveel brede gasten rondlopen in de gym.” Een paar maanden geleden vond Sam eindelijk een sportschool die bij hem past. De hoge kosten van zijn luxe abonnement werken volgens hem alleen maar in zijn voordeel, “Het zorgt ervoor dat ik ga en gemotiveerd blijf.”

LANGE WEG TE GAAN

Uitgestald op het aanrecht staat een kleurrijke verzameling aan ingrediënten. Meteen krijgt Sam zijn eerste taak en mag hij beginnen met snijden. Een licht geïrriteerde blik op het gezicht van de Twentse chef verraadt dat hij niet onder de indruk is van het tempo waarop dat gaat, met als gevolg een korte demonstratie. Op de vraag: ‘’Welke groente is dit eigenlijk?” antwoordt Thijs: “Je hebt nog een hoop te leren. Dit is een zoete aardappel.” Sam woont al twee jaar in het Utrechtse Transwijk. Regelmatig eet hij samen met zijn twee huisgenoten. Dat is geen straf, want onder het trio bevindt zich een ex sous-chef wie vaak kookt. Wanneer het noodlot zich toedient en Sam een maaltijd voor zichzelf moet bereiden, heeft hij altijd nog het kookboek van zijn moeder. ‘’Dat heeft ze gemaakt toen ik het ouderlijk huis verliet. Mijn moeder kookt geweldig, haar beste recept is tagliatelle met garnalen, knoflook en tomaat uit de oven.”

GEMENE DELER

Na het snijden van de uien gaan deze gezamenlijk met de zoete aardappel in een ovenschaal, die verdwijnt in de combimagnetron. Deze staat, bij gebrek aan ruimte, in een hoek van 45 graden en doet er tweemaal zo lang over om op te warmen. Ondanks de primitieve keuken werken de koks nauw samen. Tussen het koken door vertelt Thijs dat hij vroeger ook veel heeft gesport. Tijdens het studeren aan het sportgymnasium deed hij mee met het NK stijldansen, dat leverde hem een tweede plaats op. “Het allerbelangrijkste is een goede balans vinden tussen de hoeveelheid die je eet en de hoeveelheid die je verbruikt. Diëten werkt eigenlijk alleen wanneer je voor jezelf die balans opmaakt en vanuit daar je eetpatroon aanpast. Voor de lange termijn en niet voor een paar weken.”

VEGANISTISCHE KEUKEN

Dat de maaltijd volledig veganistisch is, is niet nieuw voor Sam. Regelmatig eet de student bij een van zijn beste vriendinnen. ‘’Zij is al een hele tijd vegan en kan heel goed koken. Normaal gesproken houd ik me het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van de keuken, maar nu heb ik ook een recept wat ik haar kan laten proeven.” Ongeveer een jaar geleden is Sam begonnen als communicatiemedewerker bij een organisatie die duurzaamheid als oogmerk heeft. Een leuke overeenkomst met Thijs, wie in het verleden een veganistisch restaurant heeft gehad en een dranklijn heeft opgezet op basis van ‘verloren’ groentes en fruit.

DURVEN DROMEN

Na een hoop zwoegen en zweten in de keuken staan er twee rijkgevulde borden op tafel. Na enkele happen geproefd te hebben, erkent de student dat het maal hem goed doet. Als basis voor het sporten is hij de laatste tijd veel rijst en pasta gaan eten en de Buddha Bowl kan naar zijn mening zeker toegevoegd worden aan dat lijstje. Er wordt genoten, maar toch moet Sam nog iets van het hart. “Ik vind het leuk om met sporten bezig te zijn en mezelf te zien groeien. Het gaat me goed af. Ik wil naar een doel toewerken en wat mij betreft is dat deelname aan een bodybuilding competitie. Ik kijk wel op tegen de spraytan en het veel te kleine onderbroekje, maar dat neem ik dan maar voor lief.”

INGREDIËNTEN

 • 2 zoete aardappels
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 200 gram tofu
 • 1 blik kikkererwten (uitgelekt)
 • 200 gram quinoa met zeewier
 • 50 gr babyspinazie
 • 50 gr geraspte wortel
 • 1 avocado
 • sap van 1 citroen
 • peper en zout

Biografie Thijs Afink

Na zijn studie Nederlands in Amsterdam bleek voor Thijs dat zijn passie vooral bij het koken lag. Hij richtte Thijsthee op, een frisdrank gemaakt  van verschillende groentes en fruit die gered worden van verspilling. Later was hij te vinden in de keuken bij Karel V als sous-chef, was (mede-)eigenaar van Het Koffiepand in Middelburg en The Vegan Gorilla in Utrecht. Tegenwoordig werkt hij als Food Consultant bij Nutricia, wat naadloos aansluit op zijn studie Diëtetiek.

Tekst: Chiel Bareman, Beeld: Geke Bosch