Hoe overleef ik… Verduurzamen

Dave Schrijver (24) is een vierdejaars student Communication and Multimedia Design uit Utrecht. Hij woont in een studentenhuis samen met tien huisgenoten. Dit zorgt niet alleen voor een hele hoop afval, maar ook een hoog energie en gasverbruik. Maar, hoe gaat hij daarmee om in een periode van inflatie en verduurzaming? 

Tekst: Cristian Turien, Beeld: Nygel Libiee

DE OMSTANDIGHEDEN

Dave woont in een relatief gemiddelde studentenkamer met alle benodigdheden: een bed, een bureau, een kledingkast en een paar lege drankflessen. Bij zijn balkon staan een aantal lege frisdrankflessen in een boodschappentas, een goed begin naar recyclen.

Met zoveel mensen samen wonen kan natuurlijk wel zorgen voor een rommelig huis, en al helemaal voor een hele hoop niet-duurzamere afval, zoals plastic verpakkingen. Gelukkig letten ze er samen wel goed op.

“Het verschilt heel erg tussen de mensen hier,” vertelt Dave. “We proberen samen in ieder geval wel het afval te scheiden, wat een beetje lastig is sinds ze hier een paar maanden geleden de plasticbak hebben vervangen met nog een extra restafvalbak. Toch nemen we wel bewust de moeite om het plastic afval te verzamelen en weg te brengen naar de dichtstbijzijnde plasticbak.”

Zo maakt iedereen toch een keuze om die extra stap te nemen naar een betere toekomst en een schonere planeet, wat alleen maar aanmoedigend kan zijn naar de mensen om hem heen.

NIET LULLEN MAAR POETSEN

Het zijn niet alleen praatjes over minder verbruiken, het wordt ook bijgehouden. “Aan het einde van de maand is aan de huurprijs ook wel ongeveer te zien hoeveel je verbruikt hebt. Als je minder doucht en de verwarming minder aan laat staan zie je dat echt terug aan je huurrekening. Daarom is het niet alleen maar fijn voor het milieu om minder te verbruiken, maar ook erg fijn voor je portemonnee, al helemaal als je het een maand lang met een studentenbudget moet doen.”

EEN VOOR ALLEN

Samen kunnen we een verschil maken, maar, er valt ook veel uit het individuele werk te halen. “Ik merk wel dat er ook best een verschil bestaat tussen hoe hard iedereen zijn best doet in ons eigen huis. De meiden in dit huis zullen bijvoorbeeld veel sneller een stuk handzeep kopen en wat meer geld uitgeven om te zorgen dat hun producten duurzaam en verantwoord zijn, terwijl de jongens hier veel eerder een plastic pompje met zeep zouden kiezen. Het ligt natuurlijk ook aan iedereens voorkeur en waar ze zelf mee opgegroeid zijn, maar het verschil is er wel.” 

Uiteraard is niemand perfect, en is er altijd ruimte voor verbetering: “Mijn verwarming staat iedere dag de hele dag op zo ongeveer de hoogste stand in de winter. En terwijl die van mij maar door loeit, heeft een van mijn huisgenoten hem juist nauwelijks ooit aan staan. Dat verschil zal ik ook zeker terugzien aan mijn huur rekening aan het einde van de maand. Aan de andere kant douchen sommige van mijn huisgenoten ook veel langer dan ik. Die staan dan een half uur onder de douche terwijl ik vaak maar een paar minuten bezig ben.  Ik neem bijvoorbeeld ook steeds meer koude douches, niet alleen om de rekening laag te houden, maar ik ben me er ook wel van bewust dat dat een beetje verschil voor het milieu kan maken.”

SAMEN STERKER

“Om me heen zie ik ook wel ruimte voor verbetering” vertelt hij verder: “Op school hebben ze dan wel vuilnisbakken met drie verschillende vakken om afval te kunnen scheiden, maar ik heb de conciërges al die zakken in dezelfde vuilnisbak zien gooien. Het idee is er wel en dat is heel leuk, maar het moet wel beter gecontroleerd worden als er ook echt verandering verwacht wordt.”