GEPASSIONEERD VOETBALFANAAT

Een kamer gevuld met voetbal posters, sjaals en zelfs Ajax beddengoed. Zo ziet de kamer van Samuel Groenewoud (22) eruit. De aspirerende journalist en beginnende TikTokker is in hart en nieren een groot voetbalfan, hoe hard de sportwereld soms ook kan zijn. “Ik houd van voetbal, maar mijn relatie ermee ligt wel gecompliceerder dan dat.”

Tekst: Nadesty Landvreugd, Beeld: Nygel Libiee

EEN NIEUWE PASSIE

Het begon allemaal thuis op de bank. “Mijn vader kijkt al mijn hele leven naar voetbal. Dat vond ik erg saai, want dat hij hiernaar keek betekende voor mij dat ik niet naar kinderseries kon kijken. Ik heb een keer de tv uitgezet, omdat ik het spuugzat was.”

Deze frustratie draaide 180 graden om en is veranderd naar wat Samuel hedendaags zijn passie noemt. “Op een gegeven moment gaf ik het op en keek ik toch mee.”

Deze wending vond plaats op zijn zevende of achtste in het seizoen van 2009 en 2010. Het eerste seizoen dat hij volledig heeft gevolgd. Het jaar daarop werd Ajax kampioen. “Mijn moeder was dat jaar ziek, ze had borstkanker. We konden niet op vakantie waardoor we zelf leuke dingetjes probeerden te doen, zoals de open dag van Ajax bezoeken.” Dat was zijn eerste wedstrijd van velen. Ze wonnen en Samuel verliet het stadion met een geweldig gevoel. “Nu zijn mijn pa en ik even erg. Ik heb echt momenten gehad dat mijn moeder iets plande tijdens een voetbalwedstrijd en ik dacht: hoe kun je?!”

JURRIËN TIMBER

Op de vraag wat zijn lievelingsclub is, schiet Samuel al gauw in de lach. Het is namelijk al vrij duidelijk zodra je zijn kamer betreedt. “Ajax. Ik ben een echte Ajacied. Ik kijk wel naar ander voetbal en andere clubs, maar het is voor altijd Ajax boven alles.”

Het is dan ook niet zo gek dat zijn favoriete voetballer een speler van Ajax is. “Timber”, zegt hij trots. “Hij is mijn overall favoriete speler. Zijn techniek is gewoon geniaal. Eigenlijk heeft hij een beetje de Frenkie de Jong draai, maar ik vind hem seculier in zijn uitvoering. Ik denk ook oprecht dat hij beter gaat worden dan De Ligt. Hij is gewoon een genot om naar te kijken.”

JOURNALISTIEK EN TIKTOK

Een aantal maanden geleden heeft Samuel het besluit genomen om zijn passie voor voetbal te delen met anderen op TikTok. Wat begon als een klein account waar hij sprak over boeken, is in mum van tijd uitgegroeid tot een profiel waarmee hij duizenden kijkers aantrekt. En dit allemaal tegen zijn verwachtingen in. Hij bezoekt stadia en analyseert verschillende wedstrijden. Dat laatste is iets wat hij zichzelf in de toekomst ook ziet doen. “Ik kan lekker mijn eigen mening geven en veel over de sport kwijt. Ik wil dit koppelen aan mijn studie, zodat ik later aan mijn toekomstige werkgever kan laten zien dat ik er al veel mee bezig ben. Het liefst Voetbal International, maar dat is natuurlijk meteen héél hoog gegrepen.” 

Deels hiermee hoopt Samuel de journalistiek binnen de sport op te krikken. “Interviews binnen de voetbalwereld zijn van erg laag niveau. Je staat als journalist echt voor lul. Een plek waar je me bijvoorbeeld nooit zal zien is Veronica Inside. Er moet inhoud zitten in wat ik doe.”

Degene die volgens hem wel degelijk verstand heeft van wat hij zegt binnen het spel, is ex-profvoetballer Marco van Basten. Het is niet alleen zijn intelligentie die Samuel bewondert, maar ook de manier waarop hij die weet over te brengen. “Je hebt zoveel voetballers die goed zijn, maar die gewoon geen verstand van het spelletje hebben. Van Basten is anders, hij heeft inzicht. Ik zou heel graag gewoon een keer een voetbalwedstrijd met hem willen kijken.”

DE KEERZIJDE

Kortom speelt Samuels geliefde spel een grote rol in zijn leven. Toch moet hij toegeven dat de voetbalwereld helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Neem bijvoorbeeld het afgelopen WK en alle controverse eromheen. “Amnesty raadde aan wel te kijken, omdat de arbeidsmigranten die omgekomen zijn tijdens het bouwen van de stadions anders voor niets zouden zijn gestorven. Dus dat heb ik gedaan, met twijfel.”

Hij heeft op zijn TikTok meerdere keren aangegeven wat zijn mening over de situatie is. “Dit omdat ik toch wel een soort platform heb waarop ik kan laten zien wat er gaande is. Dat is misschien de journalist in mij.” De kwestie heeft hem erg laten balen. “De homohaat en het niet dragen van de OneLove band. Ik kan dat allemaal gewoon niet zo goed hebben, maar online durf ik er niets over te zeggen, omdat ik weet hoe kut de voetbalwereld is.”

Zijn liefde voor de sport zal altijd blijven en hij weet dat niet alle supporters negatief zijn, maar in zijn woorden is de sport wel verrot. Hij legt uit dat mensen dit niet helemaal inzien. “Als ze het niet eens zijn met jouw mening, word je compleet uitgescholden. Iemand moet iets veranderen in de huidige voetbalwereld, maar één ding is zeker: ik wil niet zo’n persoon zijn die negatief is.”