U SPOT: MARILÈNE VIS 

Je kent het vast wel. Als vegetariër ga je uiteten met een groep vrienden of familie en het enige wat je kan kiezen op het menu is een eentonige salade. Bonuspresentatrice en journalistiekstudent Marilène Vis (19) woont momenteel al een anderhalf jaar in Utrecht. Als vega zijnde weet ze precies waar je heen moet en neemt ze ons mee naar haar meest favoriete plekken. 

Tekst: Nadesty Landvreugd, Beeld: Nygel Libiee

ÃNÃN SAIGON STREETFOOD

De tour begint bij een kleurrijk Vietnamees streetfood restaurant aan de Voorstraat. Het is pas één uur ’s middags, maar het is al aardig gevuld. De levendige gesprekken van de klanten en het geluid vanuit de keuken vullen de ruimte. Deze sfeer is deels wat het restaurant zijn karakter geeft volgens Marilène.

“Iets wat ik belangrijk vind, is dat er voor iedereen wat is. Je hebt hier super veel vegetarische opties, maar ook vis en vlees voor de liefhebbers.” Hierdoor neemt ze telkens nieuwe vrienden mee om hen kennis te laten maken met deze kleurrijke plek. Tot nu toe valt het bij iedereen goed in de smaak. “Ik vind het erg leuk om anderen hun reactie te zien. Niet alleen om het eten, maar ook om de manier waarop het is ingericht. Het voelt een beetje buitenland-achtig. Gewoon een soort vakantiegevoel.” Daarnaast zijn de prijzen ook top voor studenten, vult ze aan. “Als je op de menukaart kijk denk je: oh, eindelijk normale prijzen.”

Nog belangrijker dan de sfeer is natuurlijk het eten en ook dit scoort hoog bij haar. Als ze één gerecht zou mogen aanraden, zijn het de spring rolls gevuld met groente, avocado en mango. En vergeet de sausjes niet!

VEGITALIAN

We zetten het gesprek voort bij de Vegitalian. Voor haar de meest voor de hand liggende keuze. Het is Italiaan en vegetarisch. “Je kunt dan niet veel missen”, legt ze uit. Normaliter is Marilène te vinden bij het filiaal aan de Schoutenstraat. Helaas is deze afgelopen december afgebrand en neemt ze ons daarom mee naar de Nachtegaalstraat. 

Haar liefde voor dit restaurant is groot. Vandaar dat haar hart ook brak toen de andere Vegitalian afbrandde. “Ik was er niet zozeer vaak, maar het was wel een fijne plek. Je hebt wederom die goede prijzen en het was echt een super mooi restaurant.” Marilène benoemt dat Ãnãn vooral geschikt is voor een casual hapje. Wil je voor wat minder geld toch een avond chique genieten? Dan kan je het beste terecht bij de Vegitalian.

Op de vraag wat haar go-to gerecht hier is, moet ze wat langer nadenken. Iets wat ze gegarandeerd aanraadt, zijn de verschillende soorten burrata’s en pizza’s. “Ik ben best saai als het om pizza’s gaat. Ik houd van de basics. Gewoon tomaat en lekker veel kaas.” Maar zelfs de margeritha’s zijn hier alsnog speciaal als het aan haar ligt. Zo worden ze mooi opgemaakt met verse ingrediënten. Daarnaast zijn de porties ook klein, waardoor je ze gemakkelijk kunt delen, mocht je moeite hebben met het maken van een keuze. Veel keuze is er zeker, aangezien letterlijk alles op de kaart vegetarisch is. 

Nu het filiaal aan de Schoutenstraat gesloten is en ze hier niet meer kan genieten van een chic etentje voor een beregoede prijs, waardeert ze het restaurant alleen maar meer. “Zodra het weer is opgebouwd, sta ik daar als eerste.”

SOEP-ER UTRECHT

Onze tour eindigt bij een knusse soepbar aan de Vismarkt, genaamd Soep-er Utrecht. Dit is niet zomaar een soepbar. Marilène kan met alle zekerheid zeggen dat dit de allerlekkerste tomatensoep is. En het mooiste is dat ze hier per stom toeval terecht is gekomen. “Het was denk ik één van de eerste tentjes in Utrecht die ik heb bezocht”, vertelt ze wanneer we plaatsnemen op het bankje buiten de bar. “Dit was voordat ik de sleutels van mijn eerste kamer kreeg. Ik had wat tijd te overbruggen hier en moest nog lunchen. Het was koud en we mochten alleen nog buiten zitten op de terrassen wegens corona. Ik liep hier langs, koos de eerste beste tomatensoep en dacht: dit is echt geweldig. Het is gewoon perfect.” 

Qua prijs mag er wel een euro of twee vanaf, maar dit weerhoudt haar er niet van de plek te bezoeken. De verse groenten en de overheerlijke kruiden maken het waard. Dit gecombineerd met het zuurdesembrood en de sfeer zorgen ervoor dat ze hier altijd te vinden is als ze in de buurt is en trek heeft. “Het is lekker klein en kneuterig. Gezellig en herfstig, perfect met dit koude weer. Het klopt gewoon allemaal.”