Student en… Duurzamer Leven

De sportieve journalistiek student Gigi van Leeuwen (20) is in de winter te vinden op de pistes met haar snowboard, en in de zomer ruilt ze die in voor een surfboard. Maar niet alles bestaat uit sneeuw strooien en golven pakken, Gigi is namelijk ook erg bewust bezig met het verminderen van haar ecologische-voetafdruk. 

Tekst: Cristian Turien, Beeld: Nygel Libiee

COWSPIRACY

We zitten in het knusse, Utrechtse restaurant Broei, dat vol zit met mooie, groene planten en warme, gele lichten. Wanneer onze thee er is begint Gigi met vertellen. “Ik ben nu al vijf jaar vegetariër, waarvan drie jaar veganist. Het begon eigenlijk vooral omdat ik de dieren heel zielig vond. Dat werd alleen maar erger toen ik cowspiracy keek, een film over de geheime gang van zaken in de vee-industrie,” ze pauzeert met vertellen om een bedrukt gezicht een slok te nemen van haar thee. “Uiteindelijk heb ik het veganistisch eten ook overgedragen aan mijn ouders. Mijn moeder at al vegetarisch en mijn vader at door ons al veel minder vlees. Uiteindelijk hebben zij ook de overstap naar veganistisch eten gemaakt, wat het voor mij ook veel makkelijker maakt. Om veganistisch met zijn allen te zijn en te delen is natuurlijk alleen maar leuk.”

VAKANTIE-VEGETARIËR 

Toch is ook Gigi maar een mens. Op zijn tijd genieten is ook belangrijk: “Ik ben altijd erg gedisciplineerd in hoe ik eet, ik zou thuis bijvoorbeeld nooit een stuk vlees voor mezelf maken, maar op vakantie mag het soms wel. Dan eet ik nog steeds geen vlees, maar dan eet ik soms wel vegetarisch in plaats van veganistisch.”

HOE FAST IS TE FAST?

Niet alleen je eetgewoonten, maar ook je kledingkeuze kan een verschil maken voor jouw ecologische-voetafdruk: “Ik heb een tijdje geleden wat onderzoek gedaan naar fast fashion. Toen pas realiseerde ik me echt wat voor een enorm slechte impact bedrijven zoals Shein hebben op het milieu. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan naar hoe ik op een verantwoordelijke manier toch mooie kleding kon kopen. Zo ben ik bij websites als Vinted terecht gekomen. Ook kom ik graag bij de Ijhallen, hoewel ik daar nog niet zo vaak geweest ben weet ik dat daar altijd mooie kledingstukken te vinden zijn van goede kwaliteit.”  

DE EFFECTEN

Deze lifestyle is gelukkig allemaal niet voor niks, Gigi ziet namelijk resultaten: “Ik merk wel echt dat ik veel meer energie heb sinds ik veganistisch eet. Ik voel me erg gezond en heb het idee dat ik de dag veel beter aankan dan eerder. Ik doe bijvoorbeeld ook aan hardlopen, dat was eerst erg vermoeiend, maar nu, na een tijdje krijg ik er zo veel energie van!”

EEN BETER BEGIN

Iedereen wil natuurlijk wel zijn, haar of diens leven een beetje verbeteren, maar zo makkelijk gaat dat niet. Gelukkig heeft Gigi een paar manieren om dit iets toegankelijker te maken: “Begin vooral met je eigen onderzoek te doen! Iedereens lichaam werkt anders en iedereen begint anders. Er staat op Google zoveel websites en bronnen waar je een goed begin mee kan maken.” 

“Je moet zo veel mogelijk experimenteren. Ik heb een tijdje geleden een paar veganistische-kookboeken gekocht. Ik ben helemaal in verliefd geworden op de falafel uit één van die boeken. Veganistisch eten kan echt heel lekker zijn, je moet alleen wel een beetje proeven en testen.” Maar wat nou als je nog thuis woont? Ook daar heeft Gigi een tip voor: “Als je nog thuis bij je ouders woont is het natuurlijk wel wat lastiger. Dan wordt er natuurlijk iedere avond al iets anders gekookt en wil niet iedereen iets veganistisch eten. Mijn advies is om zelf een keer iets te koken en iedereen het te laten proeven, dan heb je het in iedere geval geprobeerd.”

“Maak het vooral ook geen verplichting,” vertelt ze tot slot. “Hou het leuk voor jezelf, ga een keer naar de Vegan Junkfood Bar, of doe zoals ik en haal een groot bord friet na het surfen. Maar wat je ook doet, hou het leuk!”