Verzamelrubriek: Duurzaamheid

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee zijn ook nieuwe voornemens leven in geblazen. Meer sporten, minder vlees eten en korter douchen – wie heeft ze nog niet gehoord? Op onze Instagram @paduaanmagazine vroegen wij aan jullie wat jullie voornemens zijn omtrent duurzaamheid in 2023.

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Nygel Libiee

“Net zoals de afgelopen twee jaar alleen tweedehands kleding kopen.” 

Als eerste spreken wij eerstejaars Communicatie en Multimedia Design student Lynette Sikkema. Haar goede voornemen is om zoveel mogelijk tweedehands (kleding) te kopen. Dit is alleen geen nieuw voornemen voor haar. “Ik koop al een aantal jaar tweedehands kleding. Hierdoor kan ik kleding dragen die ik nieuw niet zou kunnen betalen, omdat tweedehands goedkoper is. Nog een leuke bijzaak: ik heb hierdoor veel unieke kledingstukken die niemand anders heeft.” Lynette heeft dit er met de paplepel ingegoten gekregen, niet omdat ze krap bij kas zat maar “mijn moeder vond kleding vaak te duur voor “wat het eigenlijk waard is.” Ik ben daardoor opgevoed met best wat kennis over materialen en kleding prijzen, waardoor ik goed weet welke kleding van goede kwaliteit is en of de prijs van het kledingstuk eerlijk is.”

Lynette geeft ons ook een tip mee voor wie hetzelfde voornemen heeft: “Als je iets in de winkel ziet hangen, kijk eerst even op het internet! Vaak vind je iets vergelijkbaars, of hetzelfde kledingstuk dat iemand verkoopt omdat diegene bijvoorbeeld de verkeerde maat heeft gekocht. Goedkoper en beter voor het klimaat!”

Lynette Sikkema

 

“Sporten zonder pieken en dalen”

Het voornemen van goedlachse journalistiek student Mathijs Nieuwenhuijs is niet beginnen met sporten maar juist om te sporten zonder pieken en dalen. “Niet meer; dan een periode wel, dan weer een periode niet, dan weer wel dan weer niet, je weet hoe het gaat… Mijn voornemen is om het sporten in mijn routine te krijgen.” Maar dit is natuurlijk de duurzaamheids editie, dus wat is Mathijs zijn duurzame voornemen? “Ik woon nu een half jaar op mezelf en ik wil wel graag doortrekken in 2023 dat ik zoveel mogelijk vegetarisch eet. Als ik voor mezelf kook en als ik met vrienden eet is dat al zo. Ik eet eigenlijk alleen nog vlees bij mijn ouders en soms in een restaurant.” 

Mathijs is niet de enige die dit voornemen heeft: “Onze generatie doet niet moeilijk over wat je eet, wat je nog wel eens ziet bij oudere generaties. Er wordt niet gek opgekeken als je een vegetarische of veganistische pan op tafel zet.”

Mathijs Nieuwenhuijs

 

“Shell boycotten”

Enthousiaste CMD-student Luuk Toebes reageert “Shell boycotten” op onze Instagram. Hier moesten we natuurlijk meer van weten. “Ik heb geen goede voornemens met betrekking tot duurzaamheid, en precies dát is mijn goede voornemen.” De CMD student vervolgt zijn statement: “Als individu kunnen wij niets doen om het klimaat te verbeteren. Wij zijn nog steeds teveel aan het consumeren, produceren en daarmee aan het overproduceren.” Waar komt Shell dan in beeld? “Individuele goede voornemens is kapitalistische propaganda in lijn met de door bijvoorbeeld BP carbon footprint campagnes. Zij schuiven de schuld af op het individu, op ons, zodat zij lekker door kunnen blijven boren naar olie. Dat terwijl je als individu alleen voor onder andere plastic of fossiele brandstof kan kiezen, al helemaal als je krap bij kas zit of in de derde wereld leeft.”

Luuk verschuldigd zich voor het klinken als een Facebook-nieuwsartikel en vertelt dat hij net zoals Lynette tweedehands kleding koopt en weinig vlees eet. Maar is dat genoeg? “Stop met de verantwoordelijkheid leggen bij het individu en focus op het omverwerpen van grootverbruikers, vervuilers en daarbij het kapitalistische systeem wat voor zoveel overproductie en artificiële schaarste veroorzaakt waardoor we nu verder in de shit zitten dan had kunnen zijn.” 

Luuk Toebes

 

“Propedeuse halen”

Misschien niet meteen haar duurzaamste voornemen maar zeker erg belangrijk! Annemara de Vos gaat dit jaar haar journalistiek propedeuse halen. Dat is één ding dat zeker is. Wat wel haar duurzame voornemen is? Zonnepanelen op haar nieuwe huurwoning. “In ons nieuwe huis hebben wij ervoor gekozen om onze gasaansluiting weg te laten halen. We hebben nu inductieplaten om op te koken. Het is beter voor het milieu en door de zonnepanelen koken we in de zomer zowat gratis. Natuurlijk is het een investering, de inductieplaat was €300 en een vierpits gasstel zou €20 zijn tweedehands, maar uiteindelijk verdienen we het zo weer terug.” 

Annemara kreeg de keus bij haar verhuizing: gas houden en ervoor betalen of het gratis weg laten halen? “Voor €100 kon onze gasaansluiting voor één jaar losgekoppeld worden, of we moesten een contract afsluiten voor €20 per maand. Toen hebben we de keuze gemaakt om het helemaal weg te laten halen, gratis. Ik ben niet van plan in de toekomst nog gas te gaan gebruiken, en anders zoek ik daar een alternatief voor.”

Annemara de Vos