Pieter Valley

Op een gruwe maandagmiddag ontmoeten we de opgewekte Pieter van Leijen (27) – beter bekend als Pieter Valley, ook wel Juf Ellen. We zijn in Grootebroek, de plaats waar het botenbedrijf van zijn broer is gevestigd. Voordat hij in 2021 de titel kreeg voor beste TikTokker werkten ze hier gezamenlijk aan het inkopen, restaureren en verkopen van kleine bootjes. Hier heeft hij veel van zijn eerste video’s opgenomen. “Soms liep mijn broer binnen terwijl ik een filmpje opnam, dan schaamde ik me een beetje en moest ik echt mijn focus resetten.”

Tekst: Cristian Turien en Nadesty Landvreugd, Beeld: Nygel Libiee

Wanneer Valley uitstapt, lijkt hij erg enthousiast en laat hij ons de keet zien die hij en zijn broer zelf over de jaren heen hebben ingericht. Overal hangen onderdelen en foto’s van boten. Ook hangen er veel familiefoto’s van mooie vakanties. Hij rolt de blindering omhoog en zet een paar kleine lampen aan. Terwijl hij een kopje thee voor ons zet begint het gesprek vanzelf al te lopen. 

 

Voordat we eigenlijk ingaan op de Pieter van nu willen we even terug. Hoe was je als student?

“Als ik terugkijk was school eigenlijk helemaal niks voor mij. Ik vond het gewoon niet leuk, het leren en het huiswerk, maar kwam er gelukkig toch wel vanaf met een smoes. Het was vooral een beetje kloten met vrienden in de klas en altijd grappen maken.”

 

Het doel van je content is duidelijk: je wil mensen aan het lachen maken. Waarom is dit zo belangrijk voor je?

“Ik haal er heel veel voldoening uit wanneer ik te horen krijg dat iemand mijn video’s leuk vindt. Als ik iemand anders blij kan maken of zo erg mee kan nemen in de rol van een filmpje, dat diegene vergeet wat hij of zij eigenlijk ging doen. Daar doe ik het juist voor. Dat gevoel dat je jezelf er helemaal in verliest vind ik heel mooi. Ik vind het zelf ook fijn om dat soort filmpjes te zien en merk het meteen aan mezelf als ik een paar dagen niet heb gelachen. Bij sommige mensen heb ik het idee dat ze nooit lachen, dat is zo zonde.”

 

Je reis op TikTok begon niet zo soepel. Zo ben je meerdere keren van het platform verbannen. Kun je hier meer over vertellen?

 “Eerst plaatste ik wat filmpjes waarin ik van een rots afsprong en dat werd vervolgens verwijderd. Toen postte ik een paar filmpjes waarin ik ging playbacken, dat kreeg tussen de 400 en 500 views en toen dacht ik al: woah!’. Helaas werd mijn account al snel weer verwijderd. Ik kreeg het advies van een vriend om het gewoon te houden bij grappige video’s. Toen kreeg het zevende filmpje dat ik maakte al meer dan een miljoen weergaven en op dat punt heb ik besloten door te gaan met het namaken van herkenbare situaties. Dat ging zo viral toen, dat was het recept: iedereen, jong of oud heeft deze situaties wel ergens gezien. Na een maand of drie had ik al honderdduizend volgers. Een paar maanden later won ik de prijs voor beste TikTokker. Dat had ik nooit verwacht. Ik weet nog de eerste keer dat ik door iemand uit mijn dorp herkend werd op TikTok, ik heb toen uit paniek haar geblokkeerd. Ik dacht, zij mogen dat niet zien! Vroeger was TikTok helemaal niet cool, maar juist een dans-app.”

Je hebt meerdere iconische types. Welke is jouw favoriet en waarom?

“In principe elk typetje. Dat is wat ik zo leuk vind aan het acteren, je kan je fantasie gebruiken, dus elk type staat dicht bij je. Bij Juf Ellen heb ik wel zoiets van: het is gewoon uitgemolken. Maar het kan zomaar zijn dat ik in de toekomst nieuwe ideeën krijg. Voor mij is kwaliteit belangrijk, ik wil niet om maar iets plaatsen iets verzinnen en het typetje niet de waarde geven. Misschien vind ik de smooth boy in de auto toch wel het leukste. Het is gewoon zo tenenkrommend. Je ziet vaak van die mensen die zo praten en dan denk je ‘vreselijk joh’. Je kan gewoon lekker los in die fantasie, omdat het zo cringe is.”

Het valt ons op dat je vrij weinig samenwerkingen aangaat. Is hier een reden voor?

“Ik ben erg kieskeurig als het om merken gaat. Nu doe ik het al helemaal minder, omdat ik het het wel belangrijk vind dat de chemie goed is. Ik merk bij veel verschillende TikTokkers dat ze puur met elkaar werken omdat de ander wat bekender is of veel meer views pakt. Ik werk liever met content creators die ik zelf ook leuk vind.’’

Je hebt een tijdje geleden een samenwerking gehad met Bram Krikke. Waarom hij dan wel?

“Anderhalve maand terug dmde hij mij en toen zijn we gaan lunchen. Van het een kwam het ander. Ik dacht veel van hem te kunnen leren en ik vind hem één van de weinige creators die lekker normaal is. We houden van dezelfde humor, waardoor we het enorm goed met elkaar kunnen vinden.” 

Je geeft aan dat je vrij nuchter en gewoontjes bent. Toch heb je wel een prijs gewonnen voor beste TikTokker. Zou je jezelf alsnog niet omschrijven als een bekende Nederlander?

“Ik voel me echt totaal geen bekende Nederlander, ik voel me vrij gewoon. Ik word wel veel herkent op straat. Afgelopen donderdagavond ben ik bijvoorbeeld uit geweest. Mensen gaan dan om me heen hangen en dat ben ik niet gewend. Ze willen op de foto of bieden me drankjes aan. Sinds corona ga ik minder graag uit. Ik werd er vroeger al best moe van en nu nog steeds. dat is eigenlijk de reden dat ik de afgelopen drie dagen niets gepost heb. Het is zo zonde. Hier zit ook nog een goede tip in. Door corona ging het zo goed, ik had meer focus en ging niet veel uit. Normaal als je gedronken hebt, heb je de dag erna een kater en denk je te veel na over hoe je je hebt misdragen en bepaalde opmerkingen die je gemaakt hebt. Dan zit je daar weer met je hoofd. Dat kan ik er nu niet bij hebben, want ik moet gewoon content maken.”

Wat zijn je toekomstplannen? 

“Ik maak nu alweer twee jaar TikTok’s dus het zou vooral een nieuwe uitdaging zijn. In de toekomst zou ik iets willen doen met het theater. Die ideeën zijn er zeker. Ik wil ook wat meer in de muziek doen met komedie erbij. Als typetje, als alter ego een nummer maken. Ken je Lil Dickey? Dat een beetje. Kijk, ik ben geen rapper. Ik ben geen zanger. Ik heb geen verleden waar ik over kan rappen waarin ik deel dat ik zware tijden heb gekend, dus dat ga ik ook niet doen. Het lijkt me juist leuk om er een grappige draai aan te geven. 

Heb je nog tips voor beginnende content creators?

“Als je aan het groeien bent is een agency echt een must. Veel agency’s zijn vaak met zichzelf bezig, zorg er dus voor dat je van tevoren weet wat hun doelen zijn. Ik vroeg bijvoorbeeld naar het budget en dan noemden ze een bedrag waarvan ik dacht dat het netjes was. Na wat rondvragen, kwam ik erachter dat ik meer kon krijgen. Ik verdiende dan bijvoorbeeld voor twee video’s en een waarschijnlijke plek bij Jinek aan tafel een bedrag van €300,- of €350,- euro. Ik vond het eerst veel geld, maar je hebt reiskosten en steekt er veel tijd in. Ik vroeg toen toch om €800,- en dat viel niet goed. ‘Hoezo? Heb je met mensen gesproken? Je was toch al akkoord gegaan? Apart hoor, dat je meer vraagt in één keer.’ Ik dacht, doe eens normaal joh. Later vertelde ik het aan mijn huidige manager en die zei dat ik er zelfs een maandsalaris voor kon vragen. Dus ken je waarde en wees scherp. Vertrouwen en transparantie is ook heel belangrijk. Ik heb aangegeven dat ik niet uitgemolken wil worden. Mijn manager krijgt 15% en dat is goed, vrij normaal. De meesten hanteren tot 25%. Geef ook duidelijk aan wat je wil. Ik zei al vanaf het begin: onzin merken doe ik niets mee, ook al bieden ze heel veel. Ik wil niets doen wat met politiek, gokken of alcohol te maken heeft. Ook niet met voedsel omtrent vega of plantaardig. Daar ben ik niet de juiste persoon voor.”

“En als laatste: focus je zeker op TikTok, het is een geniale app, maar wees wel uniek. Ik volg heel weinig mensen en kijk niet te veel naar andere creators, omdat ik anders content af kan lijden. Heb ik al een paar keer gehad, dan zag ik iets en dacht ik: ‘Oh hij of zij doet dit, kan ik ook wel doen’. Het voelt gewoon niet goed. Natuurlijk kan je inspiratie opdoen uit anderen, maar doe dat niet altijd, dat haalt het plezier er al snel uit. Heb goede intenties, verspreid positiviteit en geen negativiteit, want dat is er al meer dan genoeg.”