Bijzondere Bijbaan, Roeland Wendel

Een druk bellende Roeland Wendel (24) ontmoet ons in de deuropening van zijn woning in Hoograven. De goedgehumeurde journalistiek student gebaart ons om naar binnen te komen. Snel hangt hij op en grapt, “dat was mijn moeder, een keer géén werk telefoontje.” We volgen hem naar zijn kamer waar hij plaatsneemt aan zijn ‘thuiskantoor’. Een plek waar de vierdejaars student veel te vinden is, hij is namelijk al erg actief binnen het vakgebied.

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Nygel Libiee

VROEG BIJ ZIJN

“Mijn bureau is nooit zo schoon, weet je dat?” Roeland is geen vreemde van grapjes en gevatte opmerkingen. Met één Google search vind je zijn TikTok account dat gevuld is met uiteenlopende grappige video’s. Maar dat staat nu even op een laag pitje, want hij houdt meer ballen in de lucht: “Ik werk bij RTL talkshow en Boomerang Agency als freelancer, loop stage bij Spijkers Met Koppen en ik doe mijn eigen online dingetjes.”

 

Zijn journalistieke carrière begon al vóór het begin van de studie. “Een half jaar voor het begin van de studie liep ik de redactie van het Algemeen Dagblad op. Ik mocht daar werken als freelance video editor, daar ben ik via via terecht gekomen.” Met een omweg van via via’s en een beetje bluf heeft Roeland zijn eerste baan in het journalistieke werkveld bemachtigd. “Ik had een sollicitatiegesprek waarvan ik niet wist dat het een sollicitatiegesprek was… Ik kwam daar binnen en kreeg allemaal serieuze vragen van een hoofdredacteur en chef video. Ik had die ochtend niet eens het AD bekeken… Doe mij niet na!” In de trein terug naar huis besefte de – toen nog niet eens – journalistiek student dat hij toch niet zo professioneel was als hij dacht. Eenmaal thuis heeft hij een uitgebreid mailtje gestuurd naar de redactie van het AD waarin hij verschillende video’s uit had gepluisd om toch te laten zien dat hij het wél kon – als hij zich voorbereidde.

 

REGISSEURTJE

Eigenlijk moeten we nog verder terug voor het begin van Roelands carrière. Hij is namelijk zijn hele leven al met camera’s in de weer. Van jongs af aan geïnteresseerd in YouTube, begon hij met eigen video’s maken en uiteindelijk ook verschillende video’s inspreken van andere YouTubers.

 

Daarom dacht Roeland dat de Dutch Filmers Academy in Hilversum de uitgelezen studie was voor hem. Hij heeft daar altijd geroepen dat hij regisseur wilde zijn. “Ik ben nog steeds wel een regisseurtje, ik vind het erg leuk om een beetje te dicteren en na te denken over hoe ik bepaalde onderwerpen in beeld kan brengen. Maar die opleiding was teveel gefocust op fictie en ik wist toen al dat ik liever waargebeurde verhalen wilde vastleggen. Zo ben ik bij journalistiek uitgekomen.” 

 

BLIJVEN VOLHOUDEN

“Ik werkte ongeveer een jaar bij het AD en de koek was op… Niet dat het AD een saaie plek was, maar het was vrij repetitief werk, dus wilde ik de volgende stap zetten. De verhalen die ik moest editten, wilde ik het liefst zelf filmen.” Roeland wilde zich bezig houden met de eersterangs journalistiek. “Voor het vak markt betreden (waar journalistiek studenten moeten gaan freelancen, red.) begon ik na te denken waar ik zou willen werken en zo kwam ik op de talkshows die ik graag keek met ‘de koppen van de dag’. Ik was een trouw Jinek en Pauw kijker dus ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en gewoon te gaan mailen met een open sollicitatie.”

Ontvanger: RTL TALKSHOW

Verzender: Roeland Wendel

Onderwerp: Alsjeblieft

 

Hoi,

 

Ik ben Roeland, journalistiek student.

Jullie kennen mij niet, ik heb alleen werkervaring bij het AD en ik ben ook nog eens tweedejaars student dus eigenlijk ben ik helemaal niks maar ik wil heel graag leren.

Ik wil heel graag bij jullie gratis een weekje rondlopen, mag ik dat komen doen?

  • Roeland

 

Helaas kreeg Roeland nul response op zijn mailtje. “Toen kwam er per toeval een vacature vrij van online redacteur voor Beau en Jinek… Ik dacht verrek, dan mail ik wel officieel!” Na een paar weken wachten mocht hij op sollicitatiegesprek komen, “nu wist ik wel dat het een sollicitatie was,” lacht Roeland. “De match was er helaas toch niet en ik werd gebeld dat het iemand anders was geworden. Maar… Ik had nu wel iemand aan de telefoon! Dus ik vroeg of ik een weekje mee zou mogen lopen. En dat kon!” Roeland zou teruggebeld worden, maar dat liep niet zo makkelijk. “Maanden later nog geen gehoor dus ik besloot zelf weer te gaan bellen. Toen ik dezelfde man aan de telefoon kreeg stond hij volgens mij een beetje perplex. Wat ik niet wist is dat ik op het perfecte moment belde: Ze hadden een gat op de redactie en eigenlijk geen zin in wéér een sollicitatieproces. De volgende dag ging ik met zwetende billetjes naar de redactie van RTL en als ik die avond de werkzaamheden kon vervullen kreeg ik de baan. Nu werk ik er alweer anderhalf jaar.” 

 

Het werk was te combineren met school vindt Roeland zelf. “Jinek was in de avond. Nu ben ik best wel een avondmens, maar dat betekende soms wel dat ik tot half één op de redactie was in Amsterdam, om half twee in mijn bed lag en om half tien weer op school moest zijn. Moet je wel kunnen, maar hé als je tot drie uur ‘s nachts uit kan gaan en de volgende ochtend weer op college bent dan moet werken ook kunnen.”

 

WEES VINDBAAR
“Je moet van de daken schreeuwen wie jij bent en wat jij doet. Zorg dat andere mensen in de media jou kunnen vinden, zien wat jij doet. Dan komen de vragen vanzelf – en soms moet je er heel veel achteraan bellen en mailen,” antwoordt Roeland op de vraag wat hij aan andere journalistiek studenten mee zou willen geven. “Op je bek gaan doe je toch, want dat doe je overal. Probeer het gewoon!”