GEPASSIONEERD FESTIVAL PROMOTER 

Bijna elk weekend naar een festival of rave, voor sommigen een droom, voor anderen een nachtmerrie, maar voor journalistiek student Eva Hagens (19) realiteit. “Een uit de hand gelopen hobby noem ik het ook wel.”


Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Nygel Libiee

 

SLAP LULLEN

“Officieel moet ik mezelf een festival influencer noemen, maar dat vind ik een verschrikkelijk woord dus noem ik het liever zelf een festival promoter.” We ontmoeten de vrolijke Eva bij RAUM in Utrecht, een plek die wat weg heeft van een zomerfestival terrein. Aan een picknicktafel in de zon vertelt ze ons hoe ze een festival promoter is geworden. 

 

“Ik ben er via via ingerold door een bedrijf dat met verschillende festivals werkt. Zo kwam ik weleens backstage en daar is het eigenlijk begonnen. Ik weet van mezelf dat ik goed ben in slap lullen en daardoor kwam ik makkelijk in contact met de diskjockeys. Dat is zo’n driekwart jaar geleden.” Bij de organisatie werd Eva ingeloot waarna ze elke maand een lijst met festivals kreeg om zich voor aan te melden. “Dan kreeg ik twee tickets voor het festival en mocht ik daar in ruil voor een paar video’s heen.” En dat doet ze nog steeds, “alleen nu doe ik het voor mijn eigen netwerk”, vertelt ze. 

 

BRUGGENBOUWER

“Bijna heel mijn vriendengroep bestaat uit DJ’s, dus ik promoot mijn eigen vrienden… Maar wel alleen als ik ze écht goed vind, ik geef wel mijn eerlijke mening.” Eva windt er geen doekjes om. “Ik draai zelf niet, ik heb er niet voor gestudeerd of iets, maar ik heb door ervaring een best goed oor. Dus ik probeer wel tips te geven waar ik kan.” Soms zijn haar vrienden het met haar eens en soms niet. “Daar ben je ook vrienden voor.”

 

Eigenlijk fungeert Eva als een bruggenbouwer tussen festival en DJ. “Ik promoot alleen festivals en DJ’s die ik zelf leuk en goed vind. Als ik de organisator ken van een bepaald evenement kan ik die linken aan een bijpassende DJ.” Maar wat is dan Eva’s persoonlijke favoriete genre? “Het was eerst heel erg techhouse, toen is het overgegaan naar hardtechno en nu probeer ik drum and bass festivals uit.” Sowieso eens per maand is de journalistiek studente op een festival te vinden. Het ligt er ook aan welke festivals of feesten wanneer zijn: “Thuishaven ben ik vaak geweest, alleen ben ik dan wel iets kritischer over waar ik heen ga omdat dat zowat elke week is.”

 

HOE TE WERK

Helaas kan Eva niet teveel namen noemen van festivals of DJ’s* maar ze kan wel vertellen hoe deze uit de hand gelopen hobby nou precies werkt: “Ik heb meestal contact met het festival en die zegt dan: ‘Hey, wij zouden graag willen dat jij dit op je story post op Instagram, TikTok of een ander social media platform’. Of ze laten mij daar vrij in.” 

 

Ken je die persoon die achter de DJ’s staat en vaak staat te filmen? Dat is Eva’s taak. “Vooraf is het promoten vaak op Instagram en van mond tot mond. Op het festival zelf is het veel video’s maken op social media posten en het festival plus de DJ’s taggen zodat ze het kunnen reposten. Na het festival deel ik de aftermovies die zijn gemaakt, zodat mensen denken: ‘Oh dit is echt vet, hier moeten we de volgende keer zijn.’” Toch kan je Eva niet standaard backstage vinden, “ik vind het veel leuker om in het publiek te staan tussen de andere festivalgangers.”

 

NETWERK, NETWERK, NETWERK

Eva’s grootste tip? Netwerken. “Mensen kennen je vaak via via en als je dan een goede indruk achter hebt gelaten, willen ze je er alleen maar vaker bij hebben.” Eva wordt ook regelmatig om haar mening gevraagd door DJ’s. Dat vind ze het leukste aan deze ‘hobby’. “Soms sta ik op een festival en dan word ik geappt of ik even backstage wil komen om mijn mening te geven over iemands set. Ja, dat vind ik heel vet. Dan kan ik ook echt kritisch zijn.” 

 

Met Eva’s netwerk stromen de aanvragen voor festivals binnen, maar ze let ook goed op haar eigen rust: “Ik wil niet elke week een feest hebben. Soms passen bepaalde festivals of feesten niet bij mij, dan ben ik daar ook eerlijk in.” Ze doet helemaal wat ze zelf leuk vind en waar ze achter staat. 

 

“Als je jezelf kan verkopen en je weet dat je goed kan lullen, dan denk ik dat het zeker mogelijk is om dit werk te doen. Ook al is het niet echt werk, haha. Heb je bijvoorbeeld vrienden die draaien, vraag dan of je een keer mee mag. Daar kan je dan beginnen met netwerken. Blijf een beetje nonchalant en bouw een band op met mensen.”

 

*Aangezien Eva ingehuurd wordt door festivals en DJ’s om promotie te maken kan het overkomen voor bezoekers en andere DJ’s dat er te weinig tickets verkocht zijn. Of dat de eigen promotie niet goed genoeg is. Hierdoor kan een festival of DJ een slechter imago krijgen. Ook mag de organisatie waar Eva begon niet genoemd worden in verband met het contract dat zij heeft getekend.