‘De democratie leeft alleen als de bevolking deze voedt’

Jesse Klaver, Wopke Hoekstra, Mark Rutte: politiek up-to-date blijven is dan wel essentieel, toch kan er duizelingwekkend veel informatie op je afkomen. Om het politieke klimaat op de SVJ en CMD eens even goed onder de loep te nemen doken redactieleden Chiel Bareman, Lizzy-Ann van Dijk en Anouk Bowman in de wereld van zetels en stemmen. Met deze keer: Jeroen Heuts, docent aan de SVJ met een liefde voor politiek!

Hoe bent u politiek actief geworden?

“Ik was toen 24 jaar, dat was eind jaren ’70. Ik studeerde geschiedenis en was bijna klaar met mijn studie. Met onze vriendenclub zijn we toen tegelijkertijd lid geworden van de PvdA. Dat kwam omdat we teleurgesteld waren dat het kabinet Den Uyl geen tweede kans kreeg, dat was het meest linkse kabinet dat Nederland ooit heeft gehad (het kabinet bestond uit de PvdA, de KVP, de ARP en D66, red.). Zeker als je jong bent is het niet zo vanzelfsprekend dat je ergens lid van wordt. Toch moet je ergens over een bepaalde drempel heen. Er wordt aan je getrokken om allerlei dingen te doen en je voelt je natuurlijk moreel verplicht om ook altijd op die partij te stemmen.”

Hoe wist u zeker dat u zich bij die partij wilde aansluiten?

“Ik was historicus, dus ik keek vooral naar het verleden. In mijn ogen is de sociaaldemocratie vanaf het einde van de 19e eeuw eigenlijk de grondlegger van de verzorgingsstaat. Sociale zekerheid, pensioen, woningcorporaties, goed onderwijs. De sociaaldemocratie is historisch gezien de basis voor een staat waarin iedereen kansen krijgt.”

“Ik geloof in het socialisme als een poging om mensen te verheffen.”

 

Twijfelt u nooit aan uw lidmaatschap?

“Natuurlijk zijn mijn standpunten af en toe aan het veranderen en ben ik het best vaak niet met ze eens. Maar ja, je kunt altijd wel een stok vinden om de hond mee te slaan. Wanneer ik verschillende stemwijzers invul dan komt de PvdA niet per se op nummer één te staan. Het gaat mij meer om de grote lijnen, de beginselen en de achtergrond van de partij. De politiek is naar mijn mening bedoeld om mensen die het wat minder hebben ook een kans te geven. Het liberalisme is voor mij te veel gericht op ‘doe het maar lekker zelf’. Ik geloof in het socialisme als een poging om mensen te verheffen.”

Denkt u dat het nu voor studenten en jongeren in het algemeen belangrijk is om ergens bij te horen?

“Het is sowieso belangrijk voor de positie van jongeren om politiek betrokken te zijn. Jongeren worden in de politiek het slechtst vertegenwoordigd. Ze mogen pas stemmen als ze achttien zijn en dan alsnog is de opkomst laag. De meeste politieke partijen letten meer op de belangen van ouderen, dus ik vind het echt belangrijk dat jongeren zich politiek organiseren. Ze moeten knokken voor hun eigen rechten en dat kan alleen als ze samenwerken. Wat ik nog het belangrijkste vind, is dat de democratie ten onder gaat als jongeren niet lid worden van een politieke partij. De democratie leeft alleen als de bevolking deze voedt.”