Deze week in de Bonus: Ron Fresen

Terwijl het Mediaplein op donderdagmiddag 8 december volstroomt, nemen Bonus-presentatoren Adil en Marilene voor de laatste keer hun script door. Om 16.00 uur, precies op tijd, verwelkomen ze het nieuwsgierige publiek en kondigen ze hun welbekende gast aan. Ron Fresen loopt de trap af, vergezeld met een hard applaus.

De gast… is jarenlang hét politieke gezicht geweest van de NOS. Hij heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van Radio West en is sinds kort te horen op Den Haag FM met het politieke programma Spuigasten. Door zijn jarenlange ervaring komt de lekker directe en bloedeerlijke Ron over als een wijze leraar. Hij draait telkens een stukje meer richting het publiek en maakt lachend contact met de zaal. 

Het gesprek… kabbelt, maar geeft een leerzaam kijkje in de keuken. De presentatoren snijden een hoop onderwerpen aan: opleidingen, regionale journalistiek, sociale media, Rons missers en uiteraard de Nederlandse politiek. Hoewel de presentatoren zich in lijken te houden met echt scherpe vragen stellen, resulteert het gesprek in een berg adviezen. Zo zegt Ron: “Blijf altijd in gesprek, maar laat je niet meeslepen”, “Wees eerlijk en transparant”, “Wees geen houten Klaas”, “Doe gewoon waar je goed in bent” en “Begin regionaal!”.

“Blijf altijd in gesprek, maar laat je niet meeslepen”

Het publiek… is wél echt scherp. De bomvolle zaal maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen aan de oud-politiek duider. “Hoe kan je ondanks je politieke voorkeur objectief blijven?”, vraagt Amber. “Krijgt u nou nooit eens hoofdpijn van de Nederlandse politiek?”, vraagt haar buurvrouw. Ron vindt de laatste vraag het beste: “Hoe zorg je dat je vooraan staat in een menigte van journalisten?”

De sfeer… voelt bijzonder ‘geïnteresseerd’. Telefoons blijven in broekzakken en vrijwel iedereen zit in de actieve luisterstand. De zaal is helemaal stil wanneer Ron in geuren en kleuren vertelt over een van zijn spannendste werkdagen: 29 januari 2015. Het achtuurjournaal werd die avond niet uitgezonden, omdat een man de NOS-studio’s in Hilversum was binnengedrongen en zendtijd eiste. Ron debuteerde toen onverwacht als anchorman tijdens een geïmproviseerde uitzending. 

Terugkijkend… was het een prima leerzame uitzending. De presentatoren mochten scherper zijn, maar heel erg was dat niet. Iedereen liep namelijk met een bruikbaar advies het Mediaplein af. Daarom verdient deze Bonus-uitzending drie Bonus-biertjes. 

 

Bekijk hier de aflevering: