Column duurzaamheid

In 2020 (De meest recente cijfers) heeft het, nu Britse, voormalig Nederlandse oliebedrijf Shell 1 miljard 377 miljoen ton Co2 de lucht in gepompt. Dat is meer dan de totaliteit van de verstoting van Japan, die met 1,162 miljoen ton op nummer vijf van de wereld staan op de lijst van Co2 uitstoot per land. Maar ik moet koud douchen?

Tekst: Cristian Turien, Beeld: Nygel Libiee

Ik doe echt mijn best. Er staan thuis vijf verschillende afvalbakken, ik douche maar een paar minuten en ik gooi nooit zomaar vuil op straat. Maar ik krijg toch zo enorm de neiging om een douche van een uur te nemen en de meest anti-milieuvriendelijke auto op de markt te kopen wanneer ik kijk naar de vervuiling nummers van sommige bedrijven. 

Hoe is het MOGELIJK dat één bedrijf eigenhandig meer Co2 uitstoot dan alle landen op de wereld met uitzondering op China, de Verenigde Staten, India en Rusland? Wat al helemaal niet te begrijpen is sinds het bedrijf uit ons kleine landje komt dat zegt zo enorm eco-vriendelijk te zijn. 

En ja, de Nederlandse overheid heeft zodanig druk gezet op Shell om meer belastingen te betalen en eerder hun gestelde milieudoelen te behalen dat Shell hun hoofdkantoor van Den Haag naar Londen heeft veranderd en afstand heeft genomen van de titel “Koninklijke Nederlandse”, maar toch is dit een bedrijf dat al sinds 1909 actief is en een negatief effect heeft op het welzijn van de planeet, je weet wel, die ene waar we er maar een van hebben enzo.

Eindstand maakt het voor mij echt niet zo heel erg veel uit. Mijn Toyotatje, die maar 5 liter benzine verbruikt per 100 kilometer, is meer dan voldoende en zo erg is wat korter douchen ook echt niet, maar ik krijg hiervan een beetje hetzelfde gevoel als dat ik krijg als ik denk aan Multimiljardairs als Jeff Bezos: dit kan allemaal toch echt veel beter? 

Ach ja. 

Ik ga douchen.