Student & Mindset

Deadline-stress, onvoldoendes, pittige herkansingen… Iedere SvJ’er en CMD’er kent deze tegenslagen, maar hoe ga je er goed mee om? Hoe houd je tóch een positieve mindset? Journalistiekstudent Fleur Chattillon (22) deelt haar ervaring.

Tekst: Sanne Bakker, Beeld: Nygel Libiee

Ons gesprek past nét in haar drukke agenda van die week. Ze moet nog even strijden voor de grote crossmediale productie de ze moet maken voor haar specialisatie: Kunst, Cultuur & Lifestyle. Hoewel Fleur, net als genoeg andere schoolopdrachten, ook voor dit project veel op het laatste moment moet doen, zit ze er ontspannen bij. Ze heeft dan ook al gemediteerd die ochtend.

“Op zo’n drukke, intense dag als vandaag mediteer ik vijf tot tien minuten,” vertelt ze. “Dat is eigenlijk super kort, want ik kan soms ook gerust twintig minuten tot een half uur mediteren. Het werkt wel goed. Ik doe het meteen als ik wakker word, gewoon nog in mijn bed. Dan visualiseer ik de dag. Wat is mijn intentie voor vandaag? Wat wil ik vandaag gedaan hebben? Hoe zie ik dat voor me?” Op die manier begint Fleur de dag met een helder overzicht. “Samen met een kop koffie, natuurlijk” zegt ze, terwijl ze haar mok van die ochtend even omhoog houdt.

‘GEHEIM’ VAN GELUK

Een paar van de grootste trends van tegenwoordig zijn ‘meditatie’ en ‘mindful leven’. De begrippen zijn nooit eerder vaak ingetikt in Google’s zoekbalk, ze worden omarmd als hulpmiddel bij verschillende problemen en worden steeds minder gezien als ‘zweverig’. Eenzelfde trend is de groeiende populariteit van lifestylecoaches, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook Fleurs moeder – Carolien – is coach. In haar praktijk ‘Geluk doe je zo’ helpt ze sinds 2020 mensen om bijvoorbeeld hun stress, burn-out klachten en negatieve gedachten en gevoelens te verwerken – onder meer door middel van meditatie en reflectie. Toevallig kloppen vooral veel jonge mensen bij haar aan. “Mijn vriendinnen bellen en appen ook gewoon met mijn moeder”, vertelt Fleur lachend. 

Anders dan een psycholoog kijkt Carolien eigenlijk niet naar het verleden. “Een lifecoach denkt heel erg oplossingsgericht en kijkt naar het nu en de toekomst,” legt haar enthousiaste dochter uit. “Wat is je huidige situatie? Wat is je gewenste situatie? En wat zijn dan je hindernissen om daar te komen?” Op haar website schrijft Carolien: “Het blijft een mooie en soms lastige zoektocht naar het grote ‘geheim’ van geluk, iets wat wij allemaal zo graag willen bezitten. Maar geluk blijft een reis, niet een bestemming.” 

 

MISS MINDSET

Persoonlijke ontwikkeling, mindset, meditatie en zelfreflectie zijn inmiddels ook niet meer uit Fleurs leven weg te denken. Ze doet samen met haar moeder yoga, gaat naar de sauna, springt het ijskoude dompelbad in en is vaak meegegaan naar seminars en webinars van andere lifecoaches. “Voeding, slaap en beweging hebben super veel invloed op hoe je je voelt,”  zegt ze dan ook als een echte professional. “Maar je mindset is ook heel erg belangrijk.” Een coach die veel voor Fleur betekend heeft, is Michael Pilarczyk, ook wel bekend als Mister Mindset. Hij heeft het in zijn vele boeken en webinars over hoe je je mooiste leven leeft. “Een gelukkig, gezond en geslaagd leven begint met een heldere geest,” staat op zijn website. “Daarom is het van belang dat je meester wordt over je mind; een meester in het begrijpen van je eigen denkwijze.” 

 

“Mijn moeder en ik gebruiken zijn app Meditation Moments heel graag,” vertelt Fleur verder. “Daarin vind je luisterboeken, meditaties, affirmaties… Die helpen echt. Of nou ja… tenzij meditaties je écht niet aantrekken en je er niet achterstaat, dan werken ze natuurlijk niet. Maar ze werken voor mij. Bijvoorbeeld wanneer ik voor mijn gevoel honderd dingen moet doen. Van de ‘hoe ga ik al deze dingen in godsnaam voor elkaar krijgen?’-gedachte krijg ik meer stress dan wanneer ik tijdens een meditatie even tien minuutjes visualiseer hoe ik mijn dag wil vormgeven. Of dat dan werkelijk gaat lukken, is een tweede, maar ik heb dan in ieder geval wel mijn intentie gesteld.”

 

VREDE SLUITEN

Maar stel, de dag pakt inderdaad niet uit zoals Fleur zich had voorgesteld? Wat dan? “Als ik een flinke tegenslag heb, kan ik daar best van in paniek raken en zo’n typische mental breakdown krijgen,” zegt ze eerlijk, “maar dat is geen ramp. Je mag namelijk echt wel even in de shit zitten, zolang je er maar niet te lang in blijft hangen, zoals ik vroeger heel goed kon. Inmiddels ga ik heel anders met teleurstellingen om, allereerst omdat ik weet hoe ik ermee om kan gaan. Je kan bijvoorbeeld letterlijk een datum prikken: op die dag ga ik weer verder met mijn leven. Ten tweede zegt mijn moeder altijd: ‘Huilen is verwerken.’ Het is dus goed om je emoties die je van tegenslagen krijgt, te uiten. Dan laat je het los.” Eenvoudig is dat echter niet. “Er zijn ook een hoop mensen die niet makkelijk kunnen huilen. Heel vervelend, zij dragen dan lang nare gevoelens met zich mee.”

 

Vrede sluiten met je gevoel en het feit omarmen dat niet alles altijd lukt; dáár draait het om volgens Fleur. “Vanaf het moment dat je die acceptatie vindt en dus weet dat je teleurgestelde gevoelens er mogen zijn, wordt het veel minder naar wanneer je je zo voelt.” Terwijl ze dit vertelt, valt het me op dat Fleur ontzettend makkelijk kletst over haar persoonlijke ontwikkeling. “Ik vind het belangrijk om dit soort dingen te bespreken,” zegt ze. “Het kan medestudenten misschien wel écht helpen. Je kan namelijk ontzettend makkelijk in de negatieve dingen als school stress blijven hangen. Zo van: ‘Het is niet goed dat ik me zo naar voel, ik zou eigenlijk moeten stoppen met mijn studie. Waarom zou ik het mezelf aandoen om door al die mental breakdowns heen te gaan?’ Maar daar haal je niks uit. In plaats daarvan kan je je bijvoorbeeld afvragen: waar is deze tegenslag nou door gekomen? Hoe kan ik het in een positief licht zetten en er wat mee doen? Het klinkt allemaal een beetje zweverig – en dat is het misschien ook wel – maar mijn moeder en ik geloven dat alles gebeurt voor een reden. Elk mens heeft pech in zijn leven, maar het gaat niet zozeer om die pech; meer over hoe je daar vervolgens mee omgaat. Mijn moeder zegt altijd: ‘Elke tegenslag is iets om van te leren. Je wordt er alleen maar sterker van.’ Als je het zo gaat bekijken, wordt je op een gegeven moment zelfs blij als er dingen misgaan.”