Gepassioneerd… Rutte tekenen

Fanatiek zijn hoeft niet alleen met sport te maken te hebben, je kan ook fanatiek een mening hebben of fanatiek een hobby beoefenen. Milou Idink (20) deed aan fanatiek Rutte tekenen. Je hebt het Instagram account vast wel voorbij zien komen: @iktekenrutteelkedagtothijstopt. Dus wat doet Milou nu Rutte gestopt is?

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Nygel Libiee

MINDLESS TEKENEN

Milou komt uit een creatief nest, haar moeder schildert en haar zus zat op de kunstacademie, dus dat zij te vinden is met een tekenboekje op zak is niet zo vreemd. Ook toen ze met vrienden een avond aan het chillen was. Zo begon ze eerst als grap met het tekenen van Geert Wilders in zijn jonge jaren, “toen had hij nog een hele bos krullen.” Mark Rutte volgde snel daarna, “het was echt mindless tekenen, we hadden het over de politiek en op dat moment was er ook een trend gaande op Instagram met accounts die ‘iets deden tot er iets anders gebeurde’. Dus ik bedacht dat het grappig zou zijn als iemand Rutte elke dag zou tekenen tot hij zou stoppen.” Zo gezegd, zo gedaan en in november 2021 was het zover: @iktekenrutteelkedagtothijstopt was geboren. 

Op de vraag ‘was het altijd leuk om te doen?’ reageert Milou lachend maar volmondig: “Nee! Echt helemaal niet. Ik heb echt heel vaak gedacht ‘ik kap er gewoon mee’, maar ik ben toch doorgegaan omdat het in de naam van mijn account zat en het was ook een soort belofte. Aan mijn volgers, maar ook aan mijzelf. Het was een uithoudingsvermogen test.” Milou ontving ook DM’s (direct messages) als ze op een dag nog niet gepost had. 

VOORUIT WERKEN

Elke dag Rutte tekenen kan wel eens tegenwerken in een planning, “als ik wist dat ik een feestje of een afspraak had, tekende ik Rutte van tevoren. Ik heb ook meerdere keren gehad dat ik het boekje mee moest nemen naar een feestje omdat ik anders te laat zou zijn met posten.” Over Milou’s doorzettingsvermogen kunnen we niks slechts zeggen, “ik heb echt vaak op de tafel tijdens een feestje tussen tien bier een Rutte tekening gemaakt. ‘Sorry jongens het is kwart voor twaalf…’ Ja, dat was best wel grappig.” De gekste plek waar Rutte getekend is, is op de Oude Gracht toen Milou onderweg naar huis was. “Het was midden in de nacht, super koud, bijna aan het vriezen, mistig en hard aan het waaien. Ik ben toen gestopt met fietsen, heb mijn tekenboekje op mijn zadel gelegd en ben daar Rutte gaan tekenen.”

GEEN GEZICHT

Fanatiek Rutte tekenen is een anonieme gebeurtenis. Het was geen geheim dat Milou achter het account zat, maar het zorgde wel voor verbaasde gezichten. “Ik heb een aantal keer gehad dat ik een nieuw iemand ontmoette en ik dan een paar uur later Rutte moest tekenen. Dan ging het gesprek een beetje zoals dit:

‘Wat doe je?’

‘Ik teken Rutte.’

‘Oh, ken je dat account dat-’

‘Ja.’

‘O, wacht. Ben jij dat?!’

INSPIRATIE

Veel tekeningen waren ingespeeld op actuele gebeurtenissen; Rutte als wolf, Rutte als stempotloodje, Rutte als koalitie (persoonlijke favoriet). “Als journalistiek student ben ik best wel op de hoogte van het nieuws en de politiek, maar soms googlede ik op ‘Rutte’ om te kijken wat voor nieuws er was voor inspiratie. Met de loop der tijd ben ik daar ook wel wat coulanter in geworden naar mezelf. Ik tekende Rutte elke dag… Maar niet per se goed, haha!” Naast het nieuws als inspiratiebron kon Milou ook altijd rekenen op haar volgers. “Ik kreeg vaak suggesties in mijn DM. Echt hele lijsten met ideeën die ze dan op een avond hadden bedacht samen met vrienden. Dat was zo leuk om te zien hoeveel moeite mensen ervoor deden.”  Maar ook alledaagse dingen zorgden voor inspiratie. “Als ik om mij heen keek en ik zag een fiets, dan tekende ik Rutte op de fiets. Of áls fiets.”

HOE NU VERDER?

“Ik moet zeggen dat ik nu niet heel veel meer teken. Het Rutte tekenen zorgde ervoor dat ik altijd een tekenboekje bij me had en deze ook elke dag gebruikte.” Milou heeft nog steeds hetzelfde boekje waar haar laatste Rutte in is getekend, maar deze zit toch een stuk minder vaak in haar tas als voorheen. Nadat het nieuws brak dat Rutte stopte is Milou platgebeld door verschillende journalisten voor quotes, interviews en meer, maar heeft Mark Rutte ooit zelf de tekeningen gezien? “Niet dat ik weet. Ik tagde hem altijd in de post, hij heeft twee accounts, één professioneel en één privé. Achter de professionele, tenminste daar ga ik vanuit, zit een social media team. Die hebben wel eens mijn post moeten afwijzen met ‘laat dit niet zichtbaar zijn op mijn profiel’. Dus ik denk dat hij het wel heeft gezien.” 

 

Dit is hoe je Rutte tekent – door Milou Idink

Stap 1. Teken als eerste bossige korte wenkbrauwen, die zijn naast de rimpels het belangrijkste van je Rutte portret.

Stap 2. Nu komen de twee korte rimpels boven de wenkbrauwen, en twee grotere daarboven. Teken een soort ‘golfjes’. Ook tussen de wenkbrauwen komen twee fronsrimpels. Dit is de belangrijkste stap! Zonder rimpels, geen rutte.

Stap 3. De derde stap is Rutte’s ogen. Teken deze met wat hangende oogleden én een ovaal brilletje.

Stap 4. Goed bezig! Rutte is bijna af. Teken voor stap vier nog een neus en dunne lippen. Mét dunne lachrimpels.

Stap 5. Dit is de meest creatieve stap. Teken nu de vorm van zijn gezicht en haren, óf iets heel anders, als je hem bijvoorbeeld als worm tekent.

Stap 6. Last but not least: een stropdas.

Tada! Je Rutte is af.