BIJZONDERE BIJBAAN 

Groot dromen, dat doet journalistiek student Stijn Zwaan (21) al vanaf kleins af aan. Spelen in films en series, dat wil hij doen. Op 19 jarige leeftijd neemt hij dan ook de grote sprong door zich op te geven voor de opleiding Camera Acteren aan de Amsterdam Film School en dat pakte goed uit.

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Emanuelle Deckers 

Waar verdien jij je brood mee?

“Met verschillende acteerklussen. As we speak heb ik geen lopende klus maar wanneer je een klus hebt waar je geld verdient, dan is het vaak in één keer genoeg om je een tijdje zoet te houden, dit is nu dat tijdje, haha.”

Hoe ben je met acteren begonnen?

“Eind 2020 ben ik het acteren ingerold tijdens mijn tussenjaar. Terwijl ik opzoek was naar een studie stuitte ik tegen een korte opleiding Camera Acteren, aan de Amsterdam Film School van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en ik dacht ‘fuck it, ik ga het gewoon doen.’ Ik heb het vroeger nooit gedurft maar nu kwam de kans zo mooi op mijn pad, ik moest hem wel nemen.”

Waar komt jouw passie voor acteren vandaan?

“De passie was er altijd al, alleen de durf was er niet. Op mijn middelbare school waren er toneelgroepen waar ik me zes jaar lang voor wilde inschrijven, maar wat ik elke keer toch niet heb gedaan omdat ik te onzeker was. Ik dacht bij mijzelf ‘iedereen vindt dat stom’ en ik was bang dat ze me zouden uitlachen als ik bij de theatergroep zou gaan. Pas toen ik van de middelbare school af was durfde ik de stap te wagen in de vorm van de opleiding aan de Filmschool. In de tussentijd ben ik persoonlijk ook veel gegroeid en heb ik die onzekerheid die ik vroeger had achter me gelaten. Ik heb tot nu toe ook alleen nog maar positieve reacties gekregen, al maakt het mij nu niet meer uit wat andere mensen denken, dat blijft wel leuk.”

Wat was jouw eerste acteerklus?

“De hoofdrol in een shortfilm dat ging over een jongen, Thomas, die zijn vader verloren had en niet kon omgaan met het verdriet. Dit leidde tot het opkroppen van zijn emoties, die er allemaal tegelijk uitkwamen rond zijn vaders uitvaart. Ik ben zelf helemaal niet zo, dus het was erg interessant om in die rol te kruipen. Vaak krijg je een karakter in een script waar heel beknopt bijstaat wie het is, dan is het aan jou als acteur om daar vorm aan te geven. Je moet je afvragen waarom de persoon die je moet spelen, is zoals hij (of zij) is, zodat jij als acteur kan handelen als jouw karakter.”

Hoe ben je aan deze rol gekomen?

“Via Facebook worden veel casting calls geplaatst en dit was van een groep studenten uit Amsterdam die een shortfilm moesten maken waar zij acteurs voor zochten. Ik heb daarop gereageerd en zij hebben mij gecast. Daarna heb ik drie dagen met hun gedraaid als Thomas. Maar je kan je ook inschrijven bij een castingbureau, dat heb ik later gedaan en zo ben ik aan mijn laatste klus gekomen.”

Je hebt nu verschillende klussen geprobeerd, wat zijn je dromen binnen het acteren?

“Ik zou graag in series willen spelen. Dan heb je namelijk een veel langere periode om jouw karakter te leren kennen en krijg je meer kans om je echt te verdiepen in een persoon. Het is daardoor ook automatisch een stuk moeilijker omdat je veel draaidagen hebt en je telkens weer opnieuw in die persoon moet verplaatsen.”

Is dat het lastigste aan acteren?

“Het is vooral heel belangrijk om goed uitgerust te zijn. Het kost veel energie om in een rol te kruipen. Alle emoties die jouw karakter voelt, zoals verdriet om bijvoorbeeld een verloren vader, moet jij met overtuiging kunnen spelen. Als je eigen vader wel leeft moet je dat verdriet ergens anders vandaan halen, uit een eigen hartbrekende ervaring. Ook kost een draaidag zelf veel energie, het is veel wachten en korte momenten van draaien. Ik krijg er ook energie voor terug hoor, maar het is wel echt werken. Veel mensen denken dat het alleen maar ‘spelen’ is, dat is het deels ook, maar het vergt mentaal veel van je om een personage echt goed over te brengen.”

Je laatste project is in april te zien op tv, kan je daar wat meer over vertellen?

“Zeker, ik speel Dave in de serie Hoodvlogs voor Zapp op NPO3. Dave is één van de acht hoofdrolspelers. De serie gaat over acht tieners op de middelbare school in Den Haag die hun leven vloggen. Je kan dus veel teenage drama verwachten terwijl zij zichzelf aan het ontdekken zijn. Wat Hoodvlogs anders maakt dan bijvoorbeeld een Brugklas is dat het echt gevlogt is. Wij hebben zelf de camera’s vast moeten houden tijdens het acteren.”

Hoe was dat, een camera vasthouden én acteren?

“Nou, ik heb geluk gehad met mijn rol. Dave vlogt zelf niet! Dave wordt vaak gevlogt, ik heb zelf dus niet de camera vast hoeven houden. Maar ik weet dat het voor de andere castleden wel zwaar is geweest, omdat het een betere camera was dan ‘normale’ vlog camera’s en je aan veel meer dingen tegelijk moet denken dan alleen het acteren zelf.”

Wat is de volgende stap in jouw carrière?

“Voor nu ligt mijn prioriteit vooral bij mijn studie. Maar ik hoop zo snel mogelijk meer tijd te kunnen maken voor nieuwe kansen en klussen.”