GEPASSIONEERD ACTIVISME 

Het is één van de eerste lentedagen van het jaar wanneer ik Kaia Stafford (21) ontmoet op de trappen bij het Jaarbeursplein. De journalistiek studente kent deze plek maar al te goed, als gepassioneerde activiste heeft ze hier vaak genoeg gestaan om te strijden voor een betere wereld. 

Tekst: Eva Metselaar, Beeld: Emanuelle Deckers 

WAAR HET ALLEMAAL BEGON

De zon schijnt haar laatste stralen van de dag over het Jaarbeursplein wanneer Kaia begint te vertellen waar haar passie voor de samenleving écht begon. “Ik ben half Amerikaans, mijn vader is inheems Amerikaans, dus ongeveer sinds mijn vijftiende houd ik mij bezig met de Amerikaanse politiek. Dingen die fout gaan raken mij en ik vind dat ik geen grote bek mag hebben over de problemen in de wereld zonder er iets aan proberen te doen.” Maar hoe vertaalt Kaia’s interesse in de Amerikaanse politiek zich naar Nederland? “Het begon bij George Floyd en Black Lives Matter (BLM). Ik vond het heel heftig en dacht bij mezelf, ‘ik moet iets doen, maar wat?’” Na wat research kwam ze oproepen voor demonstraties tegen op Instagram en is ze zich verder in gaan lezen in het onderwerp. “Op de Dam begon het eigenlijk allemaal voor mij. Zo rolde ik langzaam in andere onderwerpen, van BLM naar Kick Out Zwarte Piet daarna de Women’s March, Free Palestina en meer. Ik dacht bij mijzelf, dit is een ding dat ik kan en het voelt goed, vandaar dat ik door ben gegaan.” Voor Kaia zijn de onderwerpen waar zij zich mee bezighoudt een natuurlijke interesse waar ze nieuwsgierig naar is en met harde passie en een grote bek voor wilt opstaan. Toch vindt zij zichzelf geen activist, “Ik wil mezelf geen ‘activist’ noemen, er zijn talloze mensen die meer doen en elke dag bezig zijn met deze kwesties, ik zou mezelf eerder beschrijven als een maatschappelijk betrokken persoon.”

HOOP OPWEKKEN

“Zonder activisme gebeurt er helemaal niks,” antwoord Kaia op de vraag waarom activisme zo belangrijk is. “Of het nou een vredig protest is of met wat meer geschreeuw maar zonder stem van het volk kunnen overheden doen wat ze willen. Activisme is de stem van het volk en waar zij het niet mee eens zijn.” Geeft activisme ook hoop? Ik krijg een twijfelende ‘ja’ van Kaia. “Activisme geeft hoop, maar ook onrealistisch hoop. We kunnen bijvoorbeeld met z’n allen demonstreren voor Palestina maar die demonstraties zijn nu voorbij en Palestina wordt nog steeds gebombardeerd, snap je? Het is super fijn dat er awareness wordt gecreëerd maar soms eindigt het daar ook. Alleen op komen dagen is niet altijd genoeg. Begrijp me niet verkeerd: elke keer als mensen samenkomen om te protesteren is dat top! Ik wil niet zeggen dat dat niet goed is, maar voor échte verandering is er wel meer nodig.” 

ONDERWIJS JEZELF EN ANDEREN

Dat protesteren niet binnen iedereens comfort zone valt begrijpt Kaia ook. “Ik snap dat mensen het eng kunnen vinden om zichzelf uit te spreken. Het is ook een stap om toe te geven dat niet alles goed gaat in ons land en in de wereld.” Naast op pleinen en velden staan om haar stem te laten horen gebruikt Kaia daarom ook andere mediums om mensen te onderwijzen. “Op Instagram deel ik mijn mening en standpunten. Er zijn wel wat ontvolgers uitgekomen sinds ik dat doe, maar ook veel mensen met een andere mening die op een positieve manier het gesprek met mij aan gaan, dus het heeft daadwerkelijk invloed.” Ook voor radio en televisie deinst de journaliste in spé niet terug. “In 2020 ben ik bij RTV Dordrecht geweest om te praten over witte privilege, om mensen daarover te onderwijzen. Uiteindelijk is er veel meer dan één Kaia’tje nodig voor verandering in de wereld maar met alles wat ik doe probeer ik bij te dragen aan een betere wereld.” 

RESEARCH RESEARCH RESEARCH

De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen als je van plan bent om actie te voeren is ‘waar ben je gepassioneerd over?’ “Wat wil jij dat blijft, of juist wat moet veranderen? En zorg dat je goed weet waar je het over hebt. Je moet wel weten waar je voor strijd. Het is een beetje lullig als je klakkeloos op een plein gaat staan. Doe dus onderzoek naar het onderwerp en creëer er ook je eigen mening over,” vertelt Kaia. Zelf is zij begonnen met Instagram accounts volgen over de onderwerpen waar zij geïnteresseerd in is, daarna heeft ze zich verdiept via internet. Deze accounts ondernemen ook vaak acties waar je je voor kan opgeven: “Of je er dan aan meedoet is de tweede vraag, maar je weet in ieder geval wat er speelt.”